Jaký typ chráničky použít pro DC kabely z FVE elektrárny?
Hynek Havliš:
Jaký typ chráničky použít pro DC kabely z FVE elektrárny?
Jedná se o následující věc. Budu si sám projektovat a stavět FVE elektrárnu bude nutné samozřejmě vést DC kabely ze střechy do technické místnosti. A to přes prostory, kde budou kabely instalovány na povrchu.
Chtěl jsem použít kovové elektroinstala ční trubky, např. KOPOS. Nicméně jeden kolega mě upozornil na možnost, že při poškození kabelů/proražení izolace na kovovou trubku může dojít prakticky k trvalému zkratu panelů, který nebude (technicky prakticky těžko může být) odpojen.
Proto navrhoval použití plastových chrániček, že je to vhodnější (bezpečnější).
Já osobně preferuji ocel, vzhledem k tomu, v jakém prostředí se pohybuji, podle mého názoru poskytuje lepší mechanickou ochranu, neomezenou životnost a lépe to vypadá.
Cena, čas montáže, dostupnost materiálu apod. pro mě nehrají roli.
Jedná se pouze o rozvod uvnitř budovy, takže ani UV stabilita není pro mě zajímavá.
Považujete za lepší v tomto případě - vzhledem k argumetnům výše - kovové nebo plastové chráničky/trasy?
Miroš Jan:
Rozhodně trubky kovové, z KOPOS Kolín. A navíc potenciál 0 V DC, jedna trubka, potenciál + V DC, druhá trubka. :)
Martin Kurka:
Nejprve je nutné se podívat do dokumentace MPPT regulátoru měniče. Jestli pracují panely s jedním ukostřeným pólem, nebo v izolované IT soustavě.
Pak je nutné zohlednit nejvyšší možné napětí stringu naprázdno. To se určuje podle plného osvětlení 1000W/m2, AM 1,5 a teplotě vzduchu vaší klimatické obasti (-30°C). Napětí solárních panelů je totiž silně závislé na teplotě článků a roste s mrazem.
Z určení maximálního DC napětí stringu vyjde maximální provozní napětí a z něj potřebná třída izolace vodičů, panelů atd.
On je z hlediska izolačních schopností velký rozdíl, jestli vyjde maximální napětí stringu 400V DC nebo 900V DC. Nejen v samotné izolační schopnosti a napěťové třídě DC obvodů, ale i jejich souběhů a křížení s běžnou AC instalací.
Solární vodiče mají zesílenou izolaci. Ale zejména na půdě a při průchodu střechou jsou namáhány více vlivy než jen na elektrickou pevnost.
Němci požadují u domovních elektráren všechny DC obvody stringů provedené ve dvojité izolaci. Kabelová vedení DC musí být zvlášť a speciálně označené. U nás jsem na požadavek dvojité izolace DC rozvaděčů nenarazil, dokonce jsem někde zahlédnul pravý opak, že by DC rozvaděče stringů měly být z kovu kvůli nebezpečnému vlivu vyfouknutého DC oblouku. Solární panely jsou výborným zdrojem konstantního proudu pro elektrickou svářečku. Provozní proud jednoho panelu je typicky 10A a zkratový do 12A. Při paralelním řazení dvou stringů už máte 20A, které obloukem propálí kde co, protože pěkně stabilní oblouk ze zdroje proudu hoří, dokud svítí sluníčko. Ono i těch 10A...
MPPT regulátory a měniče mají povinně vestavěnou ochranu proti do země unikajícímu DC proudu. Ale chrání měnič a ne instalaci. Takové druhé zemní spojení 800V DC udělá hodně dlouhý DC oblouk na nevypínatelné části DC instalace. Jediná obrana je tedy velmi kvalitní a naddimenzované provedení celé DC instalace a každoroční prohlídky a měření. Sice je větší nebezpečí od konektorů a připojení v krabicích solárních panelů, ale i na té půdě dokáže hmyz, zatečení, kondenzace vlhkosti v trubkách a teploty izolaci zdegradovat.
Takže vidíte, že radit to či ono je stejně ošemetné, jako při jakémkoliv dimenzování vedení, kde je složité kladení vedení.
Docela lituji revizní techniky, kteří se v tom u nás musí orientovat. DC soustavy vysokého napětí jsou u nás běžné u trakce, ale tam se jedná o uzemněné (ukolejené) soustavy. A izolované IT DC sítě byly dodnes asi velkou výjimkou a velkou neznámou.
Takže - mohou vyhovět kovové chráničky, mohou vyhovět plastové, nebo vám vyjdou kovové s plastovou výstelkou...
Hynek Havliš:
Já už jsem ten požadavek na dvojitou izolaci také zahlédl. Co se týká dimenzování (to jsem zde nechtěl úplně rozvádět), tak konkrétně tato FVE bude z vícero důvodů poměrně malá a bude mít tedy i na poměry FVE poměrně nízné napětí naprázdno.
Takže, když to zhodnotím i vzhledem k okrajovým podmínkám, které zde neuvádím, tak mi to vychází na kovové chráničky. Kabely jsem stejně chtěl přiměřeně předimenzovat kvůli ztrátám.
Hynek Havliš:
Citace: Martin Kurka 03.03.2023, 15:31
...DC soustavy vysokého napětí jsou u nás běžné u trakce, ale tam se jedná o uzemněné (ukolejené) soustavy. A izolované IT DC sítě byly dodnes asi velkou výjimkou a velkou neznámou...
Nerad bych se pouštěl na tenký led v problematice, ve které nejsem úplně kovaný, ale většina domácích FVE nebude podle mého názoru na hladině vn (>1500 V DC) a pak, co se týká izolací, si bude stačit ohlídat patřičné izolační vlastnosti DC kabelů a souběhy by neměly být problém (v této svojí poznámce neuvažuji/neřeším LPS, svodiče apod.).
Je samozřejmě jistě vhodné kabely prostorově oddělit už kvůli přehlednosti.
Rád si ale rozšířím obzory.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana