Kterým okamžikem a jak se z VTZ (zhotovitel) přestává VTZ stávat (laik/uživatel)?

<< < (3/9) > >>

Milan Hudec:
Instalace, která se buduje je v neutrální právní rovině.
Až nato se z ní stane/nestane VTZ.

GDPR:
Citace: Jan Bocek  01.03.2023, 18:23

Na druhé straně to pro provozovatele VETZ nekončí. Na příklad musí mít stanovenou odpovědnou osobu za to VETZ.
O jakém provozovateli jakých VETZ je v případě bytů pořád řeč? To mi nějak uniká.

Citace: Jan Bocek  01.03.2023, 18:43

To jsem si myslel také donedávna, že je velká díra v zákoně. Ale po konzultaci s právníky a studování důvodové zprávy k zákonu a jeho NV jsem znejistěl a přikláním se k právním výkladům.
Vnímám jako dost problémové, že zde má být řeč o laicích, ale pořád do toho vnášíte příklady se "strojírenskými závody",  apod. Míchají se stále hrušky s jabkama. Šly by oblasti BOZP definitivně opustit, a vést diskusi jen mimo tuto oblast?

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek  01.03.2023, 18:23

Majitel bytů a RD není přece provozovatel VETZ

Chalupník má na střeše RD fotovoltaiku, která je a pak najednou mávnutím proutku VETZ není. Kdo ji na střeše rodinného domu provozuje? Kdo je za provoz odpovědný? Nebo ještě líp, kdo je komu odpovědný za bezpečnost toho co bylo/není VETZ?

O tom je tu řeč.

Radim Strycharski:
Citace: GDPR  01.03.2023, 09:22

Pro zhotovitele těchto elektroinstala cí nicméně o VTZ jde (má povinnost BOZP).

Je to status pevné instalace, který buď je, nebo není. Nemůže to pro jednoho status být a pro druhého ne, není to věc vztahu. Pro zhotovitele samozřejmě platí BOZP, ale pevná instalace, kterou zhotovuje, není předmětem státního dozoru. Předmětem je vybavení zhotovitele, čili pracovní pomůcky, měřáky, nářadí apod. Pokud je na dané adrese rodinného domu provozovna nebo sídlo firmy, je tam i VTZ. Podle mě v každé fázi své existence, jinak by neměl smysl pojem "montáž VTZ". Když potom je v dané situaci VTZ ze zákona vyjmuto, protože je to např. UTZ, tak potom je to UTZ zase v každé fázi své existence, takže při montáži UTZ montuji UTZ a ne VTZ a nepotřebuji k tomu žádné oprávnění pro montáž VTZ. Když budu mít projektovou dokumentaci pro rodinný dům na adrese, kde není není žádná provozovna nebo sídlo firmy, tak nejsou žádné indicie k tomu, že se na místě rodí VTZ, takže zase není žádný důvod, proč by se tam měl angažovat OIP ve studiu nějakých osvědčení nebo opravnění montérů nebo RT.

Citace: Milan Hudec  01.03.2023, 18:52

Instalace, která se buduje je v neutrální právní rovině.
Až nato se z ní stane/nestane VTZ.

Neutrální to nebude, když se svou podstatou zařízení již projektuje, montuje a je zainteresován státní dozor, který musí na daném zařízení před uvedením do provozu něco dělat. Takže už ve fázi projektování je stanoveno, jestli se rodí VTZ, UTZ nebo nijaké. Proto mají projektanti a montéři předepsaná osvědčení od toho svého dozoru.

Milan Hudec:
Když si tě objednám na "zapojení zásuvek" do garáže, tak to neutrální stav bude, nemůžeš vědět, zdali tam budu/nebudu podnikat.
Jinak souhlas.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana