Jak vysvětlit, že přepěťovka nechrání před přerušeným PEN vodičem?
Jan Franěk:
Ano, mají svůj účel a pokud mohu soudit, fungují celkem dobře, pokud se týká jejich požadovaných a garantovaných parametrů. Nicméně laická veřejnost, podporovaná "pseudoodborník y", například z řad špatně vyškolených prodejců ignorujíc jejich funkci, nebo prostě chtějící prodat komukoliv cokoliv, je přesvědčená o jejich až zázračných vlastnostech. Často to vypadá tak, že nepotřebujete k ochraně domácnosti nic jiného a pokud si to koupíte, můžete s klidem zrušit i pojistku domácnosti. Je to cca 3 měsíce, co jsem se s jedním podobným prodejcem trochu chytil, když se snažil prodat prodlužku se svodičem, kterou snad navrhla NASA k letu na Mars a byla plná technologií které ještě nejsou dostupné ani armádě. Tu snůžku blbostí a lží jsem prostě už nevydržel, byť se do podobných věcí normálně nemíchám. Ale chápu laiky co uvěří že se bez tohoto vynálezu prostě nemohou obejít, po takové masáži. Až začnou tvrdit že to i šetří energii a využívá to volné energie z vesmíru, tak přestanou být i volně dostupné ;D ;D ;D ;D v každé prodejně ;D ;D ;D
Tyto praktiky považuji za podvodné, ale těžko se dokazují a tedy i postihují.
Juraj Rojko:
Zeptám se tedy ještě trochu jinak. Snad se pan Hájek neurazí, ale on ten leták po prvním přečtení, bez dalších informaci, právě trochu vzbuzuje dojem, že jde o téměř zázračné zařízení. Vzhledem k výrobci předpokládám, že ty reakční časy vychází z nějakých předpokladů a má to svůj účel. Dá se k tomu někde najít více informaci? Měl jsem jeden nápad na využití, ale po dohledáni parametrů mi došlo, že to asi není to pravé, tak bych si rád ujasnil “k čemu je to dobré”, co přesně od toho čekat a co už ne. Zdá se mi, že jste spíše o ochranu zařízení která krátkodobě mírné přepětí vydrží, tj. jde u zejména např. o tepelné účinky přepětí, kdežto např. pro napájecí zdroje elektroniky to už dostečné být nemusí. (Ačkoli i tam jde často v podstatě o tepelné účinky, ale snad si rozumíme.) Je moje úvaha správná, nebo je to jinak?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana