Jak revidovat zařízení staveniště bez dokumentace?
Milan Hudec:
Pro staveniště vašeho typu mám vzorec soudobosti 1+0,3.
Vždy se tam objeví dosud neuvažované spotřebiče, jeřáby musí jet bezpodmínečně, beton tvrdne pod rukama, je třeba hutnit....
Ztráty z těchto prostojů bohatě vynahradí dopředné předimenzování .
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 18.02.2023, 08:52
Vždy se tam objeví dosud neuvažované spotřebiče, jeřáby musí jet bezpodmínečně, beton tvrdne pod rukama, je třeba hutnit....
Samozřejmě. Firem spotřebovávají ch elektřinu na stavbě je mnoho. Od elektrikářů, přes vodáky a tak dál. Nicméně postupně začínají najiždět zednické party, postaví sila s maltovou směsí a potřebují rozjet čerpadla, aby několika hadicemi mohli tlačit maltu do 4 patra, minimálně pro dvě až tři party.
Do toho se nezastaví jeřáb, který neustále podává palety, nebo vak s betonem na další rostoucí budovu.
CO se týká jeřábu. ASi bych si vzal "klešťák" a několik minut měřil proudy jednotlivých jeřábů při běžné činnosti. Tedy pokud bych už tyto údaje nemohl vyčíst z nějaké dokumentace, nebo je nemohl získat od pronajímatele jeřábu.
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 18.02.2023, 07:52
No, soudobost je ve vašem případě složité téma, protože nemáme dostatek relevantních informací.
Presne...a hlavne na stavenisku môže byť súdobosť celkom ošementná vec,...
Na druhej strane s „bezpečným“ koeficientom 1 zas celkom ľahko vznikne neekonomický návrh...
Na okraj príklad súdobosti z praxe:
12 poschoďák, 48 bytov, každý byt 1f 25A.., inštalovaný príkon prípojok 276kW (súhrn spotrebičov v bytoch oveľa viac)
V RISke nožovky 3x80A,.. odistený príkon 55,2kW
Súdobosť 55,2/276=0,2,... resp.: 48/3=16, _16x25=400, _ 80/400=0,2 (+ preťaženie na VA charakteristik e)
(Rozdiel medzi panelákom a staveniskom samozrejme poznám, skôr týmto príkladom poukazujem na fakt, že pozajtra v pondelok 20.2. doobedu bude súdobosť výrazne nižšia jak napr. doobedu 24.12., ..)
Prax mi tu hovorí, že pre panelák v špičke napr. stačí 0,2,..no určiť špičku staveniska by ste si nemal vziať na zodpovednosť sám...hlavne keď nie ste technológ..
Skúste sa trebárs poinformovať na inom stavenisku kde používajú svoj smart-mer, že jaké odberové špičky im zaznamenal...
Dajaký ten prehľad zvyknú mať aj energetici vo väčších firmách...
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 18.02.2023, 08:52
V zadání je požadavek pro jeden jeřáb 125A a pro druhý 65A.
U těchto jeřábu zapomeňte na soudobost a neplést to za soudobost spotřeby.
Proto ten vzorec 1,3 je minimální koeficient. Raději bych viděl 1,7.....
Potřebujeme nadimenzovat přívodní kabely a hlavně zdroj a rezervovaný příkon.
Co z toho, když udělám "ekonomický" návrh a stroje se mi nerozjedou, anebo pojede buď jeden nebo druhý jeřáb a míchárnu zapnout bez jeřábu......ne dovedu si představit býti v roli vedoucího stavby, kdy musím zajišťovat koordinace a harmonogram. Ufff
Panelák a staveniště je obrovský rozdíl.
Víte jaké je finanční procento na elektrickou instalaci staveniště z celkových nákladu stavby?
Jeden investor mi vždy říkal, že je to "prd do šumavských lesů".
Jsou zde dva problémy. Jeden technický a druhý ekonomický. Jenže moudrý investor dovede tu přípojku zahrnout do ceny stavby a ne jen staveniště. Ta přípojka tam zůstane pro potřeby využití stavby. A nepočítejte ty náklady přes vlastní peněženku. 750 KKč není žádná hrůza....
Milan Hudec:
Stavební mumraj je jak taneční zábava, z původně zamýšlené lahvinky vína se jich stává několi + flaška tvrdého coby záběrové proudy motorů, když se jde do finiše.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana