Musí mít zvukař na place svůj osobní proudový chránič nebo to má řešit někdo ji?
Milan začínající zvukař:
Od vašeho kolegy, co mě verifikoval jsem dostal školení, že mám na každý dotaz založit samostatné vlákno ....
Na BOZP nám radí abychom si jako zvukaři pořídili proudový chránič za 200 korun z Hornbachu. Taková ta forma adapteru. Pokud tedy čtu vše, co je dostupné, pak by snad už měl být podle předpisů chránič předřazen. Tedy instalován. Nebo mám kromě mixpultu nosit ještě svůj osobní proudový chránič?
Jan Franěk:
Osobně bych to doporučil také. Ale rozhodně ne ten za 200kč z BAU...
Naopak budu radit co nejkvalitnější přístroj, některého z dobrých výrobců. Tento přístroj trpí mnoha převozy, otřesy i počasím na svých cestách za prací ;)
Protože s tím nějakou zkušenost mám, kdy jsem za podobný "cirkus" měl i odbornou odpovědnost, měl jsem připravenou "redukci" s vloženým PCH a svorkou na připojení případného přizemnění. Používali jsem to tam, kde nebyl PCH hned na začátku instalace, nebo v agregátu. Několikrát se mi to oplatilo, ale hlavně jsem měl alespoň trochu méně stresu během akce.
Miroslav Minařík:
To se zmiňuješ o těch lampách čím jsi svítil u filmu?
Tak ty sis to sám vymyslel, zrevidoval, posvětil. A tehdy byla jaká pravidlasvícen í? Myslím co se týče VETZ.
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 14.02.2023, 22:52
To se zmiňuješ o těch lampách čím jsi svítil u filmu?
Tak ty sis to sám vymyslel, zrevidoval, posvětil. A tehdy byla jaká pravidlasvícen í? Myslím co se týče VETZ.
Jasně že platila. Už tehdy byly normy, o které jsem se opíral při návrhu řešení.
Například když jsme svítili film v bazénu (opravdu v bazénu, kde byly kulisy přímo ve vodě) a na té konstrukci, třeba několik lamp 6kW asi 30 cm nad hladinou vody ve které se brodili herci, tak jsem celou konstrukci na několika místech uzemnil, připravil mnoho ochran ve stylu kšandy i pásek a před tím než jsem štáb a herce pustil do dekorace tyto ochrany vyzkoušel hozením volného konce prodlužováku do vody. Když ochrany po 5 pokusech spolehlivě zareagovaly, jsem byl konečně trochu klidnější. Trochu ;) ;) ;) Ve skutečnosti jsem byl celé tři dny pos... strachy, jestli jsem pro to udělal všechno, nebo alespoň dostatek.
Jan Franěk:
Ještě mne napadlo. Doporučuji tazateli, aby si udělal registraci na csnonline a prohlédl si základní normy. ČSN 33 2000-4-41 v poslední edici a zda není volně přístupná i ...... 7-740. TAk by se legálně a snadno mohl dostat k požadovaným informacím.
Samozřejmě jsou důležité i mnohé další normy, ohledně ochrany před nadproudy, dovolených zatíženích, zemnění a vyrovnávání potenciálů, ............
Možná upozorním i na to, že pokud se na vás vaše okolí obrací v tomto ohledu s požadavky na rady ohledně bezpečnosti VTZ, můžete si zadělat trochu na problém. Zákon vás pak může vidět jako osobu vydávající se za odborníka a i dobře míněná rada vám může u případného soudu přinést mnoho problémů.
Z tohoto (nejen) důvodu je velmi dobrá rada, nechat si zpracovat MPBP (Kolega Boček) někým zkušeným, který by si pak měl pročíst každý kdo s vámi bude spolupracovat a podpisem stvrdit že byl s tímto dokumentem prokazatelně seznámen. V něm je potřeba popsat postupy a pravidla bezpečného provozování el. zařízení. Například i včetně toho, že když uvidí prasklý kryt, zlomený plášť kabelu kdy je vidět základní izolace a další podobné problémy, musí na to bezprostředně upozornit a takové zařízení se musí vyřadit z provozu (viditelně označit), aby se nestalo rizikovým pro obsluhu, nebo návštěvníky. Tak se stanou vaši spolupracovníc i osobami které byly prokazatelně poučené a část odpovědnosti je přenesena i na ně. Nikdo jiný pak nesmí s vašimi prostředky manipulovat a osobně bych například toto varování nalepil i na jednotlivé zásuvkové a další boxy. Tímto se budete chránit a mělo by to značně omezit i používání nesprávných spotřebičů ve vašich rozvodech, které mohou být nebezpečná nejen z hlediska úrazu, ale také rušení vaší techniky. Prostě přesně víte co se kde na vašich rozvodech nachází a pak se i případné problémy hledají mnohem snadněji. To je taky poznatek z praxe
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana