Kdy jste měli naposledy nasazené dielektrické rukavice?
Milan Hudec:
Citace: Jan Bocek 10.02.2023, 14:34
Ve staré ČSN 3431xx byl postup používání dielektrických rukavic podrobně popsaný.
ČSN EN 50110-1 se již odkazuje na návody výrobce
Setkal jsem se s některými MPBP, které jsou pod "kuraterou" USA, že mají odkazy na normy pro elektrickou bezpečnost HS7.S1
Americké OSHA 29 CFR a NFPA 70E již klade na rukavice požadované PPE pro ochranu před obloukovým výbojem. Nikde nic není psáno o práci na EZ, jen o obsluze.
Tam naopak na těsné gumové rukavice ještě doporučuje jemné kožené rukavice. A to vše podle kategorie pro ochranu před obloukovým výbojem. Kategorie 0 je do zkratového proudu 4 kA, kde se tyto OP nepoužívají.
Naposledy jsem je požil před dvěma léty v jedné fabrice, kde jsem potřeboval aktualizovat jednopólové schéma nn rozvodny. Při otevření zapouzdřené rozvodny byly předepsané rukavice a ochranný štít..... s rukavicemi se mi pracovalo dobře ( těsné na ruce, první jemné gumové a druhé kožené) ale štít byl poškrabaný a špatně se četly údaje vypínačů, štítky kabelů.....a tak mi nakonec stačily vlastní brýle. V rozvodně byly zkratové proudy 20-40 kA. Ale já jsem jen mapoval a fotil....a to nejdříve mne chtěli obléci do skafandru s kuklou. Díval jsem se do záznamní knihy, že ještě nikdy nebyl použitý.
359700
Jan Bocek:
359700 je o zkoušení OPP a již neplatí
832385 je pro výrobce
50110-1 zbývá pro práci a obsluhu a pak již jen PP a MPBP
K vytvoření MPBP ale potřebují, jak již bylo poznamenáno, Arc-Flash Hazarads and Electrical Safety Risk Analysis. Anebo stručněji, Analýzu obloukových výbojů. Z toho je nutné určit pro OOPP kategorie minimální odolnosti proti oblouku.
Ale přesto tam, kde jsou nízké zkratové proudy, tak se všeobecně vyžaduje dlouhý rukáv i kalhoty s dlouhou nohavici z těžko hořlavého materiálu a odolného proti elektrickému výboji společně s ochrannými brýlemi a koženými pracovními rukavicemi. Ochranná přilba je samozřejmosti. Někdy jsou i důležitější boty než rukavice. O kovových řemínkách a řetízcích ani nemluvě.....
Dielektrické rukavice jsme v průmyslové praxi používali jen pro obsluhu. Na příklad výměna nožových pojistek, práce s odpojovačemi a výkonovými spínači. Pracovat se v tom nedalo. Práci pod napětím jsme se vyhýbali. Proto s respektem se dívám na elektrikáře, jak pod napětím připojují přípojky na volné vedení distribuce. Ale jsou slušně vybavení OOPP....ne každý může pracovat pod napětím.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana