Je možné v ČR použít kabel 3x2,5 + PE 1x1,5?
Pavel Kalvar:
Všechny úkony k el. revizi vykonány, vydání mám podmíněno doložením prohlášení o shodě. Takže čekám. Cítím mrtvý bod, dlouhé čekání. Firma se zachovala chvályhodně, zaplatila, slíbila, že prohlášení o shodě dohledá nebo vymění topnou tyč včetně kabelu za něco schváleného. až to proběhne, revizi samozřejmě dostanou.
Díky za věcné připomínky a omlouvám se za ignorování příspěvků, které řeší SPD a jiné, pro mě v tuto chvíli nepotřebné náležitosti.
Pavel Kalvar:
Ještě připojím jeden dotaz ke stejné instalaci: tepelné čerpadlo má havarijní zdroj v podobě té el. topné tyče, ke které jsem ještě neviděl prohlášení o shodě. Zapnutí si dle návodu má provést sám zákazník, až zjistí, že tepelné čerpadlo je v poruše nebo tím, že si sám nahodí příslušný jistič.
Může si osoba bez el. tech. kvalifikace sama nahazovat jističe?
Jedná se o domovní instalaci. Určitě je to přinejmenším nestandartní a nekomfortní řešení. Ale je to i napadnutelné z hlediska revize?
Jan Franěk:
Samotné nahození jističe, je považováno za obsluhu. Pokud byl zákazník prokazatelně poučen, nevidím v tom problém. Pokud tedy místo bude splňovat podmínky pro laickou obsluhu. TO znamená například minimální dovolené krytí, použité přístroje vhodné pro laickou obsluhu, .....
Pavel Kalvar:
Díky za rychlou a věcnou odpověď.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana