Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak jistit spínací hodiny?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak jistit spínací hodiny?  (Přečteno 1935 krát)
robert kraus
« kdy: 25.01.2023, 11:47 »

Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW.
Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny Smutek. Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 25.01.2023, 12:32 »

Příšerný dotaz s minimem relevantních informací. Skoro mě napadá se zeptat, zda za sebou zavřely dveře, když odcházely.

1) Elektrobock vyrábí více typů spínacích hodin. Všechny mají příkon v řádu jednotek Wattů, takže je žádný jistič neochrání, ten jistí pouze vedení k nim a spotřebičům na ně připojeným.

2) Chtělo by to specifikovat, jak hodiny odešly - přestaly jít jako takové, nebo přestaly spínat

3) Pokud hodinami ovládáte stykač, tak je úplně jedno, jak velký spotřebič jím spínáte, to už je pouze záležitost správného typu stykače a jeho zapojení. Není tedy vůbec důležité, zda spínáte jednu, dvě nebo tři fáze a jak velký příkon spotřebič má.

Jako jednu z nejčastějších příčin poškození jednofázových spotřebičů lze uvažovat přerušení vodiče N (PEN) na přívodu, kdy podle zatížení jednotlivých fází může vzniknout na některé fázi přepětí až do 400V, které spořebič na 230V nevydrží.

Popište poruchu hodin a o jaký typ se jedná.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 25.01.2023, 14:26 »

Mozne priciny poruchy :
- prepatove spicky v napajani, tie by vyriesil varistor, vtedy su hodiny komplet mrtve
- hodiny ako take idu, ale nespinaju stykac alebo je zopnuty stale = spicky z cievky stykaca znicili rele v hodinach, riesenim je kondenzator alebo varistor na stykaci
V oboch pripadoch to ziadne istenie nevyriesi, pricina je inde.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 26.01.2023, 04:17 »

Aby bylo možno odpovědět, je třeba se přihlásit
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Janeček
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 26.01.2023, 12:55 »

Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW.
Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny Smutek. Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé?

Což takhle poslat alespoň schéma jak to máte zapojené.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Robert Kraus
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 26.01.2023, 15:32 »

Jedná se o Elektrobock CS4-16 na DIN. První úplně přestal fungovat, zmizelo vše na displeji. Druhý přestal jít ovládat. Než k tomu došlo,např.se změnil čas, zmizely nastavené programy. Několikrát. Třetí začal poruchy taky tak, nyní po restartu zatím funguje.
Zapojen podle uvedeného schématu.
Měřil jsem napětí na napájecí fázi, 228V.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 26.01.2023, 18:51 »

Jednorazovo merat 228V je ako nic nemerat. Mozu tam byt spicky. Skusil by som varistor paraelne k napajaniu hodin a cele to istit trubickovou poistkou povedzme 1A.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Viktor Klemon
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 27.01.2023, 08:51 »

Skúste napájať hodiny z inej fázy ako napájate cievku stykača.
Aj so svojim samostatným istením.
Vyzerá to na nízku odolnosť hodín na špičky, zrejme je napájanie
robené len s predradným kondenzátorom a špičky slabo riešené.

Najlepšie skúste hodiny iného výrobcu.

Už som sa s týmto stretol u podobných hodín od ELKO.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin Škopek
http://www.skopek.net
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #8 kdy: 27.01.2023, 11:39 »

Po vyzkoušení vícero spínacích hodin vám doporučuji značku Vemer či Paladin (nejsem k nim jakkoliv podjatý).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Technické výpočty, simulace fyzikálních polí.
Energetický specialista dle zákona 406/2000 Sb. (č. osv. 0628).
Znalec oboru ENERGETIKA a ELEKTROTECHNIK A, odvětví výroba, rozvod a užití energie, hodnocení úspor energie a EKONOMIKA, odvětví ceny a odhady, specializace energií, paliv, nákladů za otop
Miloslav Stehno
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #9 kdy: 27.01.2023, 11:57 »

Já mám s Elektrobock podobnou zkušenost...
Ze 4 digitálních radiátorových hlavic, 2 okamžitě na reklamaci.
Prý přeletovali studeňáky - po reklamaci v roce 2010 do dneška jedou na 1*.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Robert Kraus
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 31.01.2023, 09:46 »

Pánové, děkuji za odpovědi. Ale hodiny zatím drží. V případě poruchy budu řešit dle doporučení.
Hood
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Zdenek Skotnica
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 04.02.2023, 13:41 »

Nevím proč. Stále se jedná co se týče vnitřního zapojení o stejné zařízení. Ale podle zkušeností u takových hodin různých značek i u různých výrobců. Tak stejné zařízení dané značky  na DIN lištu je poruchové, tak to samé jako mobilní do běžné zásuvky fungují dodnes Kroutím očima
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 05.02.2023, 05:18 »

Stále se jedná, co se týče vnitřního zapojení, o stejné zařízení. Stejné zařízení dané značky  na DIN lištu je poruchové, tak to samé jako mobilní do běžné zásuvky, fungují dodnes

Jednoduché vysvětlení. Na vině je způsob napájení. Ve většině těchto zařízení (spínací hodiny, elektroměry, dálkově ovládané zásuvky, stmívače) je použit seriový kondenzátor, který snižuje síťové napětí na úroveň potřebnou k napájení elektroniky. Tyto kondenzátory jsou udělané tak, že v případě průrazu nedojde ke zkratu, pouze se část polepu "odpaří". Tím se soustavně snižuje kapacita kondenzátoru a také proud procházející obvodem. Vlivem snižující se kapacity kondenzátoru zařízení začne "blbnout". Zdánlivě bez důvodu se vymažou nastavené hodnoty nebo dojde k resetu, až ke konečnému stavu, kdy zařízení přestane fungovat úplně. Před nedávnem jsem rozebíral jednofázový jednomodulový elektroměr s LCD displayem, který nejprve přestal měřit odběr, následně zmizel i poslední stav z displaye. Napájení přes kondenzátor 470nF (275V~) a odpor 100 Ohmů v serii. Odpor v pořádku, kondenzátor měl kapacitu 50nF! Po výměně kondenzátoru elměr nejen ukazuje, ale také měří. Dále záleží na tom, zda je provedena ochrana před špičkami v síti (varistor na vstupu) a jak je upraven další obvod za napájecím kondenzátorem, zda jsou použity stabilizační prvky a jaké. To jsou místa, kde výrobce může ušetřit náklady (výběr kvality součástek, vynechání některých prvků) podle požadavku odběratele na koncovou cenu.

Je to stejné, jako, když si koupíte žervé za akční cenu a polovina obsahu je jen voda (syrovátka). Stejný výrobek před týdnem byl v pořádku, ale byl o 3 Kč dražší. A v tom je zakopaný pes.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Zdenek Skotnica
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 05.02.2023, 07:56 »

Napsal jste to hezky a logicky. Ale nedává  to odpověd na mou otázku a to porto  že  zmiňovaný  kondenzátor  X2 je v obou zařízení  vždy stejný.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 05.02.2023, 18:27 »

... že  zmiňovaný  kondenzátor  X2 je v obou zařízení  vždy stejný.

Je doopravdy stejný? Specielně na kondenzátorech všeho druhu (nejen tyto svitky typu X2, ale také elektrolytické a potažmo všechny ostatní typy lze zakoupit v různých cenách od různých výrobců ve velice rozdílných kategoriích kvality) se ve výrobě dá hodně ušetřit - zejména pokud jich kupujete velká množství. Proč stojí stejný typ se stejnou hodnotou od jednoho výrobce/dodavatele korunu a od jiného pět? To, že na něm je napsáno 470nF/275V~ neznamená, že je to úplně pravda. 470nF změříte (ono tam bude stejně jiná hodnota, dnes obvykle v minusové toleranci),  ale jak dlouho ji bude držet a jaká bude reakce na dlouhodobější připojení k síti, to už nezjistíte tak snadno.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?
 Jistí se plynový kotel samostatně?
 Je možné jistit zásuvky na prodlužovacích přívodech dvěma pojistkami(L+N)?
 Postačí výměna jističe při jeho častém vyhazování na stejně velký ale nový?
 Je 15A jistič dostačující pro provoz elektrické trouby ?
 Může být sporák, sklokeramika a trouba jištěna společným jističem?
 Jaký máte pohled na jištění zásuvky u umyvadla v umývacím prostoru?
 Na zásuvky se dávají jističe spíše (častěji) C16, nebo B16?
 Může být přívod 230V jišten jak na L i na N pomocí tavných pojistek?
 Je možné mít společný jistič pro vnitřní a venkovní spotřebiče?
 Jaký je rozdíl mezi jištěním elektromotorů pojistkami a motorovými jističi?
 Kam vřadit jištění proti zkratu a přetížení 3f as. motoru při zapojení Y/D?
 Vypínací charakteristiky skleněných trubičkových pojistek ?
 Jaký mám použít jistič k čerpadlu?
 Může být 3f motor 2,2kW jištěn samostatnými pojistkami?
 Jak správně zvolit předřazené jištění pro bodovou svářečku?
 Mohli byste mi doporučit literaturu o problematice pojistek?
 Mohu ponechat jistič 20A pro zásuvku 400V/16A?
 Jaký je způsob jištění při připojení pohonu venkovních vrat?
 Kedy je v priemysle nutné istiť malé elektromotory proti preťaženiu?
 Proč nelze jistit světelný obvod "jen" 6A jističem?
 Dimenzování a jištění elektrických zařízení - tabulky a příklady (třetí - aktualizované vydání)
 Je potrebné istiť stýkač?
 Máte již příručku OEZ jistící přístroje 2012?
 Proč při startu kompresoru klimatizace vypíná jistič?
 Základy dimenzování a jištění
 Jakou velikost jistícího prvku volit pro čerpadlo, kompresor a ventilátor?
 Jištění a dimenzování elektrických vedení v kostce
 SCHRACK: Amparo – řešení jistících a spínacích prvků pro řadovou zástavbu
 OEZ: Novinky v modulárních přístrojích Minia - Spínací přístroje
 Je dimenzování a jištění pro vás opravdu již rutinou?
 Je dostatečné jištění 3f 16A char.B na cirkulárku 7,5kW ?
 Už jste zažili požár vlivem špatného předjištění na vlastní kůži?
 Jak správně jistit ventilátor při předřazené pojistce 50A?
 Jak jistit autotransformátor na sekundární straně?
 Jak se jistí pevně připojené zařízení?
 Nemá být správně frekvenčnímu měniči předřazen motorový spouštěč?
 Jak nepřetížit zásuvky v kuchyňské lince do max. 6A bez předjištění?
 Jak vypočítat vybavovací hodnotu jističe?
 Proč je na světla 6A jistič, když nesmí být větší jak 2xA jmenovitého proudu?
 Kedy je po výmene ističa potrebná východisková revízia?
 Musí být zařízení napájené flexošňůrou jištěné na černém nebo modrém vodiči?
 Je nutné/vhodné jistit každé oběhové čerpadlo zvlášť?
 Jak jistit podružný rozvaděč s daším záložním elektrokotlem?
 Je možno jistit zásuvku v koupelně pro žebřík bez FI, ale z jiného bytu?
 Je možné připojit žaluzie ze zásuvkového okruhu 16A?
 KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení
 Jaký má smysl umístit následně za B16A vyšší hodnotu a charakteristikou C20A?
 Kde a jak správně jistit LED veřejné osvětlení?
 Čím jistit IT aby v případě poruchy nevybavily jističe sousedních obvodů?
 Vypadne třífázový jistič po absenci jedné z fází na přívodu?
 Jak předejít vybavení jističe při testování poškozených zdrojů?
 Jak se jistí trafo pro řidící obvody?
 Je pro svářecí invertor 230V/16A nutná jiná charakteristika jističe než B?
 LIVE EATON: Základy k instalačním jističům
 #EH: Víte, jak vznikla pojistka?
 Jak je správně jištěna odporová zátěž proti nadproudům?
 Mohu odjistit jedním jističem celý výstupní modul PLC, tedy 8 svítidel?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.037 sekund, 23 dotazů.