Jak prokazatelně poučujete své odběratele elektroinstalace o užívání?
Kvita Ladislav:
Citace: Jiří Kantner 09.01.2023, 14:57
Co by potom řekli právníci na tuhle diskuzi o právních předpisech, kterou tu vedou z jejich pohledu povětšinou totální laici?
Mnohem podstatnější je, co řeknou právníci v soudní síni v případě průšvihu.
Jan Franěk:
Citace: Kvita Ladislav 09.01.2023, 14:50
Kdo jiný, než RT elektro, by měl provozovatele prokazatelně upozornit, že revidované elektrické zařízení sice odpovídá ČSN platným v době jeho vzniku, ale že ve vlastním zájmu a s ohledem na zdraví a životy svých blízkých by nebylo tak úplně od věci provést rekonstrukci elektrického zařízení?
A jak více prokazatelně, než uvedením ve zprávě o revizi, lze toto upozornění provozovateli sdělit?
Ale o tom jsem už také psal
Citace: Jan Franěk 07.01.2023, 17:47
.....
Také pokud jde o instalace které jsou provozovány již delší dobu se domnívám, že mohou být provozována i nadále, pokud se jejich stav výrazně nezhoršil do té míry, že se mohou stát nebezpečnými. Sice mohu doporučovat jejich rekonstrukci a oprávněně, nicméně pokud nevykazují nebezpečné závady, tak tím moje pravomoc končí.
Citace: Jaroslav Molák 09.01.2023, 12:52
.....
Těch předpisů je hodně a pro začátek, když žádáš o hloubější objasnění problematiky bezpečnosti Honzíku Fraňku nahledni do např. https:vubp.cz>prevence pracovnich rizik.
Je to první díl ve kterém jsou uvedeny právní předpisy. Jsou to desítky právních předpisů.
.....
(poklona) ti. Mám staženo a důkladně prostuduji. Ozvu se se svým vysvětlením, jakmile dojdu k nějakému výsledku, či poznání.
Jaroslav Molák:
Honzíku Fraňku neozývej se. Obdivuji, že máš tolik času věnovat se diskuzím, já ten čas nemám a diskuze navštívím jen svátečně. Takže jen mejluj, protože mojí reakce by jsi se nedočkal.
Co se týká vyhlášky 250/2021 a čl. 5 je otázka připomínkování zákonů.
Bohužel vše zůstalo v režii inspekce a nám se podařilo jen prosazení, že šéfem komise je RT.
Kdysi (to je v elektrice pravěk) se vzájemně uznávaly odborné dozory. Dnes nikoliv. Podle toho vypadá školení, zkoušky RT a výsledkem je kvalita RT.
No já jsem pracoval v pozicích, kde jsou kladeny přísnější požadavky na odbornost a znalosti RT.
Předpis předepisuje posuzovat provoz elektrického zařízení z hlediska bezpečnosti. Horní hranice životnosti elektrického zařízení byla stanovena 30 roků. Z mojí branže je rozdíl životnosti např. trakčního stožáru (při údržbě daleko vyšší) a jističe, spojení vodičů (u hliníku žalostné) a prakticky žádné údržbě v panelových domech, nehledě na slabost ochrany bez chrániče.
Nemám potřebu kohokoliv učit, přesvědčovat o svém pohledu na řemeslo. Během své praxe jsem absolvoval víc než stovku školení, každých 5 roků pčínaje rokem 1976 obhajoval své znalosti revizního technika před orgánem státního dozoru, provedl tisíce revizních zpráv.
Na příkladu bytové koupelny v panelovém bytě jsem prezentoval nutnost opravy podle současných platných předpisů. To že dochází ke změnám, někdy barbarskými zásahy instalatéry v domě, že zařízení není pravidelně kontrolováno zařízení, že laici/obyvatelé bytů se pletou do řemesla elektro, že v koupelnách potom umírají lidé, přece se nebudu točit zády a čekat, až dojde k 1. poruše. Připadám si jak Kutáč nebo Hájek, kteří několik roků předávají své poznaky z hromosvodů a výsledek mnohdy jako by házeli hrách na stěnu. Nic. Spousta RT nepoučitelní.
Jsem zkrátka férový, poučím objednavatele/provozovatele, že zařízení se sice posuzuje podle pravidel svého vzniku, ale je zastaralé, nevyhouje předpisům před úrazem elektrickým proudem, nechrání moderní elektrospotřeb iče, elektroniku, je staré , už dávno mělo být rekonstruováno .
Není mým problémem, že jste to dosud neupravili.
Tak asi tolik.
Prosím vynechejte mě z diskuze. Musím dělat něco prospěšného.
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Molák 09.01.2023, 16:58
Prosím vynechejte mě z diskuze. Musím dělat něco prospěšného.
V pohodě. Nicméně osobně považuji pomoc kolegům a osvětu laikům, za velice prospěšnou činnost. To jen tak mezi námi ;)
František Šohajda:
Citace: Kvita Ladislav 09.01.2023, 14:50
Kdo jiný, než RT elektro, by měl provozovatele prokazatelně upozornit, že revidované elektrické zařízení sice odpovídá ČSN platným v době jeho vzniku, ale že ve vlastním zájmu a s ohledem na zdraví a životy svých blízkých by nebylo tak úplně od věci provést rekonstrukci elektrického zařízení?
A jak více prokazatelně, než uvedením ve zprávě o revizi, lze toto upozornění provozovateli sdělit?
Ano, tak jsem to myslel (možná špatně napsal)...omlouvám se!
Ale někdo chytrý napsal, že vůbec tím pádem neudělá revizi takto starého zařízení,pokud bude "vyhovovat" podle předpisů v době její výroby!
Zlepšení ,vylepšení elektroinstala ce pak napíši do PRZ a ne že ji neudělám, že je zařízení nefunkční nebo nebezpečné!
Jak zlepšení instalace ji předělat na PE+N to je jiné kafé a je odborné!
Bavíme se o občanském příbytku, ne o podniku!
Citace
Co se týká vyhlášky 250/2021 a čl. 5 je otázka připomínkování zákonů.
Bohužel vše zůstalo v režii inspekce a nám se podařilo jen prosazení, že šéfem komise je RT.
Tento článek není vůbec o tom, kdo je šéfem komise??A připomínkování zákonů? Jednou je to zákon a nic neuděláme!Ať je slaný nebo sladký! ;)
Článek 5/§3 -Z250/2021
VIZ:5) Stav vyhrazených technických zařízení se při jejich kontrole, zkouškách nebo revizích až do doby jejich rekonstrukce posuzuje podle právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci3) platných a účinných v době uvedení těchto zařízení do provozu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana