Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?

<< < (2/10) > >>

Jiří_Hrubý:
Ale vždyť má pravdu. Mám dvě cimry na jih, když zasvítí slunce, je tu během chvíle 24°,  kdybych zavřel v panice ventil na rozdělovači, okamžitý efekt to mít nebude a až se za hodinu slunce posune, budu zapínat ještě konvektor, aby to zadýchal, než se zase prohřeje podlaha.
A když pojedu na týden, existuje režim protizámrz a stejně tak snadno lze nastavit během pár minut i průtoky v rozdělovači.
Ale celé je to o tom, jak pravil ten pán ve videu, co má jistě kurz "jak hodně mluvit a vlastně nic neříct",  a sice o uživatelském komfortu, který někdo zaplatit chce, jiný nechce a následně to, co by investoval do komfortního řešení, se stejným komfortem protopí a bude to nula od nuly.
Na hraní a předvádění dobrý, kdo neřeší (bavím se no běžný chalupě 4-6 cimer) zanedbatelnou úsporu, nebo na to má, to řešit nebude a kdo zas řeší každou korunu na to mít stejně nebude a nanejvýš přiškrtí radiátory.
No a u větších budov to poběží na větším plcčku a kde jsem se s něčím takovým setkal (archiv, knihovna, kulturák...),  byl simatic.

David Hruda:
Citace: Jiří_Hrubý  30.12.2022, 12:50

A když pojedu na týden, existuje režim protizámrz a stejně tak snadno lze nastavit během pár minut i průtoky v rozdělovač. ...

Tak určitě...  :D

Milan Jakeš:
Pokud vytápíte objekt pomocí radiátorů, tak teplotu v objektu můžete regulovat úplně na povel. Pokud jej ale vytápíte skrz podlahovku, tak teplota v místnosti reaguje taky klidně po 4hod. Takže ráno přijdete do kanceláře a ještě 4hod je tam zima. Pak se vyjasní obloha, a zbytek pracovní doby je tam kvůli slunci nesnesitelné horko. Neznám žádné PLC, které by umělo pode meteopředpověd i dopředu reagovat na budoucí vyjasnění oblohy.

U nás doma například rádi intenzivně větráme. Nejčastěji ráno (v noci topíme jen minimálně). S podlahovkou budete buď topit do otevřených oken a nebo pak budete v zimě. S radiátory pustíte po zavření oken do topení klidně 60oC a máte okamžitě velmi příjemné klima. I když pro TČ je těch 60oC už asi skoro nedosažitelná teplota.

Za mne když už podlahovku, tak jen do koupelny a samozřejmě v kombinaci s radiátorem / žebříkem.

David Hruda:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 13:02

Pokud vytápíte objekt pomocí radiátorů, tak teplotu v objektu můžete regulovat úplně na povel. Pokud jej ale vytápíte skrz podlahovku, tak teplota v místnosti reaguje taky klidně po 4hod. Takže ráno přijdete do kanceláře a ještě 4hod je tam zima.

Velice složitá matematická uloha: přijdu do kanceláře v 7:00 a odejdu v 16:00. Setrvačnost podlahy je 3 hodiny. V kolik mám zvýšit teplotu a v kolik snížit tak, abych měl teplo v době, kdy chci?   ;)
(samozřejmě mohu přijít a začít kroutit ventily v rozdělovači, a před odchodem taky, ale myslím, že to nikdo normální nedělá).
Ten zbytek nemá smysl komentovat.
Jedni podlahové topení mají, a ti druzí na něj nadávají.

Milan Jakeš:
Jsem věru rád, že s podlahovkou osobní zkušenost nemám. Mám teď ale rozdělanou doma jednu z koupelen a tam o vyhřívání podlahy elektrikou uvažuji.
Popsaný příklad s kanceláří mám konkrétně od bráchy. Ve skutečnosti nešlo o kancelář ale o velkoprodejnu s materiálem pro truhláře. Každý, kdo ví něco o regulaci, tak taky ví, že pokud mu do regulace vstupují nepředvídateln é faktory, tak velké dopravní zpoždění vyeliminovat prostě nelze.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana