Potřebují elektronická oběhová čerpadla UPS s čistou sinusovkou?

<< < (2/3) > >>

Milan Jakeš:
Citace: Milan Hudec  30.12.2022, 17:04

Jste si jist existencí takové UPS?,   myslím za nějaký lidový peníz, krmit oběhovku přes UPS za desítky tisíc??

Jste mne trochu znejistěl ale jen na malou chvíli  :). Sinusové UPS k čerpadlům lze věřím pořídit i do 5 tisíc, ty opravdu kvalitní držáky snad do 10 tisíc.

Důležitý je princip. Sinus se dělá PWM, zde je určitá malá výkonová ztráta vlivem kapacit na MOS tranzistorech. Ovšem tím nám ztráty končí (v porovnání s trapézem). Pak je tam vyhlazovací tlumivka, jejím vinutím ale teče už jen NF proud, takže magnetické ztráty budou poměrně malé.

Na druhou stranu je ale fakt, že na oběhovku je lepší mít UPS extra a pak stačí i ta trapézová. UPS, na které lze rozběhnout lednička/mrazák, by už musela být mnohem silnější.

Jiří x Svoboda:
Jako záložní zdroje pro malé systémy s oběhovým čerpadlem doporučujeme ověřený český výrobek který je k tomu přímo určen. I pro elektronická čerpadla.https://www.kvelektro.cz/hledat?query=z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%AD%20zdroj%20pt%C3%A1%C4%8Dek

Jiří_Hrubý:
Citace: Jiří x Svoboda  02.01.2023, 12:32

Jako záložní zdroje pro malé systémy s oběhovým čerpadlem doporučujeme ověřený český výrobek který je k tomu přímo určen. I pro elektronická čerpadla.https://www.kvelektro.cz/hledat?query=z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%AD%20zdroj%20pt%C3%A1%C4%8Dek

No on je vzhledem k průběhu spíš jen pro "elektronická" čerpadla,  s vlastním stídačem (autoadapty od grundu jsou dobrý a kvůli nařízení spotřeby el. časem klasiku stejně vytlačí).
Lidi to kupujou, protože je to relativně levný, hotový a úspěch to má hlavně proto, že ten chudák motor u klasickýho čerpadla to těch pár hodin za rok vždycky nějak vydrží.
Takhle to dělají kutilové z měniče z lídlu, relátek a konzervátoru baterií.
Stojí to asi dvojku a výsledek je stejný.
Motor drnčí. Pro vaši představu, zkuste si na auto namontovat místo kulatých, šestihranná kola.
Dojet jako nouzovka s tím půjde, ale jako standard to není  dobrý pro auto ani p.del.

David Wurst:
Moje praktické zkušenosti jsou takové, že nesinusový výstup střídačů (DC/AC) 1 x 230Vac, 3 x 400Vac,...(vícehladinové obdélníky, trapézový průběh) může poškodit, zvýšit výkonové ztráty, hlučnost elektromotorů a často poškodí elektronická zařízení, která jsou na takový střídač připojena (spínané zdroje u průmyslových zařízení nebo domácí elektroniky, měniče, předřadníky,..). Tyto střídače s tzv. simulovanou nebo pseudo sinusovkou lze použít např. k napájení odporových zátěží (žárovky, topná tělesa,..).

Jan P:
Ozval se mi nyní nečekaně výrobce čerpadla (DAB),  kterému jsem psal jako prvnímu a uvádí, že pro jeho elektronická čerpadla není problém použít ups s modifikovaným sinusem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana