Potřebují elektronická oběhová čerpadla UPS s čistou sinusovkou?

(1/3) > >>

Jan P:
Pro stará tříkvaltová oběhová čerpadla je to jasné, ale jak na tom jsou jejich dnešní elektronické náhrady? Čerpadlo si samo reguluje otáčky, např. podle tlaku, tudíž tam musí být nějaká regulace .... potřebuje to čistou sinusovku nebo může být modifikovaná?

Milan Jakeš:
Taky mne to kdysi zajímalo, měl jsem Willo Stratos Pico, jejich podpora neuměla na to odpovědět. Do elektroniky natekla po letech voda z okruhu a odešlo (bývalo by tomu zabránilo dotažení těch 4 šroubů pro spojení motoru s blokem savky). Když jsem jej rozebral, byl tam klasicky grétz a DCDC. Na základě toho mohu vcelku s jistotou napsat, že elektronická čerpadla čistý sinus nepotřebují.

Jan P:
V manuálu jsem našel pouze text "technologie synchronního motoru s permanentním magnetem a frekvenčním měničem".

Milan Jakeš:
Napětí pro frekvenční měnič se nejprve usměrní (grétz) a pak se PWM vygenerují sinusovky. V čerpadle je navíc ještě DCDC pro snížení napětí. Trochu problém by nastal, kdyby se v čerpadle generovalo nějaké pomocné napětí jednoduše pomocí velké impedance od kapacitoru nebo indukčnosti. Ale jak jsem napsal, v mém čerpadle nic takového nebylo, byl tam jen ten gretz. Na vašem místě bych se trapézové UPS zde nebál. I když na druhou stranu, kvalitní čistě sinusové UPS fungují také velmi dobře a v případě potřeby mají i širší využití. Tak bych věc zvažoval spíš z tohoto důvodu.

Milan Hudec:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 15:46

I když na druhou stranu, kvalitní čistě sinusové UPS fungují také velmi dobře a v případě potřeby mají i širší využití. Tak bych věc zvažoval spíš z tohoto důvodu.

Jste si jist existencí takové UPS?,  myslím za nějaký lidový peníz, krmit oběhovku přes UPS za desítky tisíc??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana