Má smysl přepěťová ochrana B+C do panelového bytu?

<< < (2/8) > >>

Tom R:
Citace: Miroslav Revús  01.12.2022, 08:16

Typ A je staré označenie prepäťovej ochrany, ktorá je umiestnená na vonkajšom vedení destribučnej siete 400/230V. Do bytov a domov sa umiestňujú typy B, C a D. Tera majú označenie T1, T2 a T3.

Tomu rozumím. Obávám se, že dům tuto ochranu nemá. V tom smyslu se alespoň vyjádřil správce budovy. Maji pak ty další stupně smysl?

Tom R:
Citace: Jiří Schwarz  01.12.2022, 09:53

Tady by bylo vhodně vědět jaký je přívod (rozvod) napájení.
Kabel v zemi je vždy lepší než vzduchem...

Pak by bylo dobré vědět jestli už v objektu je nějaká ochrana a jaká. Pokud už tam nějaká ochrana T1 (B) je, asi bych si ji do bytu nedal.
Pokud tak je o nějaká ochrana T2 (Cé),   tam trochu záleží na tom, jak je daleko, jaký je to rozvod, pokud je to v TN-C-S tak bych se zajímal o to, jestli je tam ochrana 3+1 nebo 4+0 a T2 bych si do bytu dal, a v "opačném" provedení než je na přívodu do objektu

U toho stupně T1 (B) je velký problém udělat správně přívody, aby tam nebyly souběhy chráněné a nechráněné části, aby tam bylo správně provedené připojení a vedení ochranného vodiče...
Je spousta instalací ochran T1, kde ty vlastnosti T1 nějakou chybou montér "zabije"

Děkuju za vysvětlení. Ještě vědět, kde se shani elektrikář, který by ta zjištění provedl a instalaci provedl:). Zatím se mi nepodařilo žádného přemluvit, aby mi dal nabídku řešení a to realizoval. Vidím, že je to (pro mne trochu překvapivě) celkem složitá záležitost a vetsina elektrikářu si s ní neví rady.

Tom R:
Citace: Peter Munka  01.12.2022, 16:13

V starom panelaku to ma minimalny vyznam. Mozete si dat prepatovky ,   ake chcete, ak mate TV v spolocnej antene a internet cez ethernet, tahany kdekade po stupackach vedla silovych rozvodov.

Společná anténa tu je. Internet je tahany optikou z venku a v bytě je ve zdi a sádrokartonové stropě mimo silové rozvody. Šlo mi v prvé řadě o ochranu citlivých zařízení. Nedávno mi shořela pojistka v přepěťovce (D) a odnesl to i adaptér od NASu. Myslel jsem, že bude snazší řešení přímo na úrovni rozvaděče pro celé vedení (vedení a rozvaděč jsou 5 let staré),  ale koukám, že to asi nevyřeším.

Tom R:
Citace: Jiří Schwarz  01.12.2022, 17:11

A přesně tam bych ochrany na úrovni T2 doporučoval.

Ale je třeba si např. TV představit jako nějakou virtuální LPZ zónu a vše, co do ní vstupuje, chránit v jednom místě proti jednomu ochrannému zemnímu potenciálu.

Podobně tak PC...

Elektrikář mi doporučil tento "Eaton Svodič přepětí Eaton B+C SPBT12-280/3 158330" s tím, že typ A by neřešil. Mohl bych znát váš názor zda je to adekvátní do rozvaděče v bytě?

Milan Hudec:
Pokud ho chcete navěky, tak poptejte jiskřišťový.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana