|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 01.12.2022, 09:53 » |
|
Tady by bylo vhodně vědět jaký je přívod (rozvod) napájení. Kabel v zemi je vždy lepší než vzduchem...
Pak by bylo dobré vědět jestli už v objektu je nějaká ochrana a jaká. Pokud už tam nějaká ochrana T1 (B) je, asi bych si ji do bytu nedal. Pokud tak je o nějaká ochrana T2 (Cé), tam trochu záleží na tom, jak je daleko, jaký je to rozvod, pokud je to v TN-C-S tak bych se zajímal o to, jestli je tam ochrana 3+1 nebo 4+0 a T2 bych si do bytu dal, a v "opačném" provedení než je na přívodu do objektu
U toho stupně T1 (B) je velký problém udělat správně přívody, aby tam nebyly souběhy chráněné a nechráněné části, aby tam bylo správně provedené připojení a vedení ochranného vodiče... Je spousta instalací ochran T1, kde ty vlastnosti T1 nějakou chybou montér "zabije"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
|
Tom R
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #6 kdy: 01.12.2022, 23:13 » |
|
Tady by bylo vhodně vědět jaký je přívod (rozvod) napájení. Kabel v zemi je vždy lepší než vzduchem...
Pak by bylo dobré vědět jestli už v objektu je nějaká ochrana a jaká. Pokud už tam nějaká ochrana T1 (B) je, asi bych si ji do bytu nedal. Pokud tak je o nějaká ochrana T2 (Cé), tam trochu záleží na tom, jak je daleko, jaký je to rozvod, pokud je to v TN-C-S tak bych se zajímal o to, jestli je tam ochrana 3+1 nebo 4+0 a T2 bych si do bytu dal, a v "opačném" provedení než je na přívodu do objektu
U toho stupně T1 (B) je velký problém udělat správně přívody, aby tam nebyly souběhy chráněné a nechráněné části, aby tam bylo správně provedené připojení a vedení ochranného vodiče... Je spousta instalací ochran T1, kde ty vlastnosti T1 nějakou chybou montér "zabije"
Děkuju za vysvětlení. Ještě vědět, kde se shani elektrikář, který by ta zjištění provedl a instalaci provedl:). Zatím se mi nepodařilo žádného přemluvit, aby mi dal nabídku řešení a to realizoval. Vidím, že je to (pro mne trochu překvapivě) celkem složitá záležitost a vetsina elektrikářu si s ní neví rady.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.12.2022, 06:09 » |
|
V paneláku bývá hlavně problém kam uzemnit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.12.2022, 10:23 » |
|
V paneláku bývá hlavně problém kam uzemnit.
Tak právě proto jsem použil v předchozím příspěvku termín "virtuální LPZ zóna". Co jde, to spojím přímo, co nejde přímo, tak dám přepěťovku, abych si vše udržel na jednom potenciálu. Pokud mě tam nevznikne rozdíl potenciálů, není důvod aby něco "shořelo". A správnou vodivou cestu "do země" je třeba primárně řešit na domu, ne v bytě
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.12.2022, 13:06 » |
|
A správnou vodivou cestu "do země" je třeba primárně řešit na domu, ne v bytě
A to bývá největší potíž - technicky i v myšlení spolubydlících .
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 07.12.2022, 10:53 » |
|
Mám tomu rozumět tak, že mám nabídku elektrikáře raději odmítnout:)? Ptám se, abych nekoupil něco co nebude fungovat anebo jen částečně.
Svodič si tam nechte instalovat, snad jen v případě jiskřišťového možná nikdy nevyužijete jeho schopnosti na 100%, zato vás přežije. U těch levnějších je nevýhoda, že stárnou a mění parametry.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 08.12.2022, 09:32 » |
|
Můžete mi doporučit nějaký konkrétní? Poslal bych ho elektrikáři jako náhradu, který mi navrhl. Ideálně by měl do budoucna umět 3 fáze.
DEHNVENTIL
|
|
|
|
|