Z jaké svorky se správně pokračovalo v síti TN-C?
Milan Hudec:
V panelových domech vídám pokračování zás.okruhů jak ze svorky N tak PE, řekl bych, že provedení bylo jednotné pro ten který dům ...
Existovalo tedy nějaké doporucení např. podle typu zásuvek?
Zdeněk Friedrich:
Nevím jestli to náhodou nebylo upřesněno v 34 1060, ale bohužel jí nemám a už jsem se poptával u všech kolegů, ale nesehnal jsem. Ze začátku (34 1010 starší vydání 1965b) se PEN vodič neoznačoval PEN ale N-vodič nulovací. Chápu to tak, že každá zásuvka měla přívod PEN (N) a až v zásuvce došlo k rozdělení na PE a N (N a N n). Vzhledem k tomu, že byly rozvody TN-C (2 nebo 4 vodiče) myslím, že logicky ze svorky PEN (N) vycházel zase PEN (N-nulovací vodič) atd. Samozřejmě tehdy nebyl předepsán min. průřez PEN (N) CU 10.
Jiří Schwarz:
Doufám, že jsem to neudělal nějak zásadně špatně... :D
Ale pokud jsem někde zapojoval, měnil,... zásuvky na TN-C rozvodu, zapojil jsem to tak, že příchozí i odchozí vodič PEN byl zapojen "stejně" - vodič z kabelu vede přes svodku u PE kolíku a bez přerušení pokračuje na svorku pravé N dutinky
Peter Munka:
Po prvom uhniti vodica kvoli prechodaku v zasuvke alebo na skrutke, sa to rozne skracovalo a prepajalo , takze to byva vselijako zapojene.
Zdeněk Friedrich:
Citace: Jiří Schwarz 24.11.2022, 17:18
Doufám, že jsem to neudělal nějak zásadně špatně... :D
Ale pokud jsem někde zapojoval, měnil,... zásuvky na TN-C rozvodu, zapojil jsem to tak, že příchozí i odchozí vodič PEN byl zapojen "stejně" - vodič z kabelu vede přes svodku u PE kolíku a bez přerušení pokračuje na svorku pravé N dutinky
Z toho plyne, že každej elektrikář by měl umět správně používat kolík. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana