Z čeho se může v dnešních zařízeních odvozovat princip Ruhmkorffova induktoru?
Věčný student:
Princip Ruhmkorffova induktoru
Jak bys popsal princip Ruhmkorffova induktoru? Kde se tento princip vyskytuje v dnešní praxi? Pokud pomineme klasický "jiskřící" zvonek, kde jinde? Pátrej v domovní i průmyslové instalaci ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Z čeho se může v dnešních zařízeních odvozovat princip Ruhmkorffova induktoru?
Martin Procházka, Slaný:
Já bych řekl, že vzhledem k dostupnosti polovodičů je tohle už muzejní záležitost.
Pokud jde o praxi, tak mě akorát napadá možnost nechtěného vzniku kmitů v případě chybného zapojení obvodu se stykačem či relé.
Václav Třetí:
Zvonek a bzučák na stejnosměrný proud a automobilový klaxon stále využívají Wagnerovo kladívko. Spolu s transformátore m jako zdroj vysokého napětí je to již nahrazeno polovodičovým zapojením, kde je provoz spolehlivější, stabilnější a bez nežádoucího rušení.
Jiří Schwarz:
V objektech, kde je zaveden plyn, by se neměly používat jiskřící zvonky...
Není jednoduché vysvětlit "plynařům" že když je výpravčího použit jiskřící zvonek pro signalizaci nouzového nebo poruchového stavu na přejezdu, že to není možné jen tak něčím nahradit :-)
To "Wagnerovo kladívko" bylo dokonce použito v prvním provedení RLC měřicího můstku Icomet
Také ten princip včetně druhého vinutí, pro zvýšení napětí, býval použit v některých mobilních radiostanicích pro získání anodového napětí pro elektronky z palubního napětí 12V
Václav Třetí:
Vojenská technika používala tento princip získávání vyššího napětí dlouho. Ještě mě napadají první (elektronková) autoradiaradia z 50. let.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana