Jak změřit maximální odběr spotřebičů?

<< < (2/4) > >>

Miroš Jan:
Citace: Jiří Kantner  25.10.2022, 10:48

Měřte jak chcete ale fukčnost je spolehlivěší ověřit praktickým testem.

Mě to nemusíš vysvětlovat. :)

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  25.10.2022, 10:48

Měřte jak chcete ale fukčnost je spolehlivěší ověřit praktickým testem.
U asynchronních motorů nehraje roli jen velikost proudové špičky ale i doba než se odběr ustálí a to může trvat několik sekund v závisloti od setrvačných hmot stroje.  Případ z praxe: invertorová centrála  Kipor 3000 TGE nerozběhne 1 fázový motor 1,6kW v elektrické sekačce bez zatížení ale v pohodě si poradí s provozem 230mm flexy 2400W. Výkonově podobná  elektrocentrál a bez invertoru je schpná si poradit i s rozběhem motoru sekačky.

Problém bude v tom, že asynchronní motor a motor komutátorový se chovají při spuštění jinak. Navíc rozbrusky 230mm mají dnes (a mnoho let zpět) standardně namontovaný plynulý rozběh. Ten proudový ráz při zapnutí odstraní. Třicet a více let staré typy, které ho neměly, bylo o život používat, hlavně pokud byl použit brusný kotouč.

Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí  25.10.2022, 13:11

Problém bude v tom, že asynchronní motor a motor komutátorový se chovají při spuštění jinak. Navíc rozbrusky 230mm mají dnes (a mnoho let zpět) standardně namontovaný plynulý rozběh. Ten proudový ráz při zapnutí odstraní. Třicet a více let staré typy, které ho neměly, bylo o život používat, hlavně pokud byl použit brusný kotouč.

to není problém, to je vlastnost daná odlišností konstrukce, Kdo ví, toho to nepřekvapí.
Jinak jednu takovou  230mm brusku od AEG ze šedesátých let mám, 230mm 1750W, asi 6kg váhy, vše kovové... takovej mazlík do ruky, přezdívaný widowmaker

Josef Šustek:
 (poklona)  za odpovědi. Chtěl bych se ještě zeptat těch, kteří už s tím měli problémy. Rozhoduji se mezi výkonější jednofázovou centrálou Benzín/LPG/CNG HERON 13HP/5,5KW, která je však velmi těžká a hlučná, nebo KÖNNER & SÖHNEN  KS 4000IEG Sa, která je o něco méně výkonná, ale zase mnohem lehčí a tižší. Lednička s mrazákem prý odebírá za provozu asi 600W, čerpadlo vrtu odebírá asi 1KW. Utáhne mi některá z nich aspoň tyto dva spotřebiče? Četl jsem, že jak lednička tak čerpadlo mají při rozjezdu až 5x větší odběr. Tuším, že když zapnou společně, tak bude zle.

Deductio:
(1+0,6) x 1,25 x 0,67 x 0,75 x 8 = 8kW při rozběhu

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana