Lze v paneláku v rámci poschodí propojit dvě stoupačky?
David Hruda:
Zcela zapovězeny nejsou, ale... viz obr.
Snad každý ER, který jsem viděl měl výstupní svorkovnici (nebo místo, kam lze umístit), kam ty laněné vodiče můžeš zapojit.
Václav Třetí:
Přesně tak, jak píše kol. Hruda. Vodiče CY použít od stoupačky přes hl. jistič a elměr až do výstupní svorkovnice. Pracovnci RZ chtějí plné vodiče kvůli spolehlivému napojení elměru a neberou ani nalisované dutinky, ovšem co pokračuje od výstupních svorek dále je jim již jedno, tam již CYA být může, to už je záležitost odběratele.
Jan Šus.:
Z vlastní zkušenosti v bytovce:
1. spojovali jsme jen společná schodiště a to tak, že ze ve sklepě nainstalovala lišta KOPOs a do ní klasický CYKY 3x1,5 a propojili oba hlavní rozvaděče. Na rozvaděč ve kterém jsme zrušili elektroměr jsme museli kvůli revizákovi napsat že část je pod proudem i při vypnutém hlavním vypínači. (a to má každý vchod samostatný přívod do domu s nožovkama).
2. myslím si že technicky by to něměl být problém přece se někde všechny stoupačky spojují v hlavním rozvaděči pokud je to jeden vchod, pochybuju že každá stoupačka má svůj přívod do domu, tak to spojit tam a dát lektroměr tam kde se to bude spojovat. Případně to řešit rozvodem lištou. To ale asi záleží na revizákovi. Pochopil jsem, že to jsou nějaké MINIbyty, když mají spoelčnou ledničku na chodbě, takže asi spotřeba elektřiny nic moc, ale nechtěl bych každou chvíli nahazovat jištič když ho někdo jiný vyhodí.
Milan Hudec:
Ano, pro mne je to zásadní problém, každá stoupačka má dole svůj DEOn, který alespoň já považuji za hlavní vypínač.
Na stranu druhou se ve stoupačkách nacházejí společné obvody (pokud pominu pozdější partyzánštiny), tak z doby výstavby je to společné osvětlení chodeb, které je však ve stoupačkách pod jinými dvířky.
Zde bych se tedy optal povolanějších, jak se to tehdá zamýšlelo, stoupačka je několik samostatných rozvaděčů?
Miroš Jan:
Ano Milane.
Stoupačka je nekilk rozvaděčů nad sebou. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana