Vhodnost kabelu přípojky Ayky 3x240/120 pro dům s jističem 3x25A, tarif D45?
Milan Verner:
Zřizujeme novou přípojku ke stávajícímu domu (stará el. přípojka je přes distributora České Dráhy), dům "jede" na tarif D45 a rozvaděč - jistič je 3x25A.
Novou přípojku před hranici pozemku dává ČEZ kabelem AYKY 3x240/120. Jen se chci ujistit zda kabel je vhodný pro 3-fázové zapojení. Mě jako neprofesionáln ímu amatérovi v něm přijde nedostatek žil na vícefázové zapojení.
Sám rozumím jen 230V a jednofázovému zapojení - to dělám - zapojuji a nehořím. Vícefázové nechávám profíkům. Vím že vícefázový Cyky má 5 žil a tak mě ten AYKY přijde nějaký divný. Nejde mě o zatížitelnost, kabelu průřezově je naddimenzovaný, ale o počet žil - fází pro vícefázové zapojení (elektrokotel 14kW).
Peter Munka:
Domove pripojky su bezne 4 - vodicove. Projektant distributora to ma spravne, len ten prierez je dost velky. Aka je dlzka kabla ?
Milan Verner:
Délka přípojky je cca 100m. Je to pro dvě domácnosti ale i tak je zřejmě průřezově naddimenzovaná . Říkal to i ten chlapík co prováděl obhlídku terénu a zřejmě bude provádět stavbu přípojky, že to je kabel jak pro fabriku. Možná ČEZ předpokládá další výstavbu v okolí. Plány s popisem kabelu jsem ale viděl až dnes. Žádost o přípojku jsem nedával já ale zatím jen soused a tam nevím jestli má jednofázové připojení nebo 3 fázové jako my. Elektrokotel nemá. Aby projektant nejel dle žádosti o jednofázové připojení.
Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Verner 10.10.2022, 19:27
Aby projektant nejel dle žádosti o jednofázové připojení.
Ale vždyť tam máte kabel 3+PEN, v distribuci, jak už zaznělo, se to jinak nedělá, ani trafo nemá víc svorek.
240+120 je zvolená vzhledem k Zs v místě napojení a celkové vzdálenosti nového OM od DTS, případně jako rezerva, jedná-li se o územní plán výstavby.
Milan Verner:
OK díky asi rozumím. Nejsem v tomhle rovnocenným diskutérem, prostě to potřebuji více obecně jako OK je to tak v pořádku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana