Jak pohlížet na spotový trh elektrické energie?

<< < (3/5) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Rozmahel Vladimír  05.10.2022, 21:22

Pokud tím nabízením myslíš Spot, tak  máš pravdu.
To ovšem neznamená výhodu pro zákazníka.
Obchodník ti dá spotovou cenu, přidá svoji marži, přičte distribuci a pošle fakturu.
Fígl je v tom, že ten obchodník má svoje jisté. Bez ohledu na výši aktuální ceny si přičte marži, atd... a je vyhráno. Černého Petra zde má odběratel. Zaplatí cenu v jakékoliv výši a nemá šanci na únik...
Obchodník má svou marži a dále je to tvůj problém... Nezájem. (dance)
Totéž platí i pro plyn.
Mohu sem dát vývoj letošní ceny spotu na VO elektřina. Je to k zblití...
Cena za srpen vycházela okolo 12 Kč/kWh za komoditu bez DPH...
Jak dlouho to budou moci platit firmy, které ještě nedávno měly cenu 1,50Kč/kWh?

Vláďo, jsem rád, že to komentuješ, protože jsme řešili pouze technické provedení.

Rozmahel Vladimír:
Chápu, že se jednalo o výrobce "fíčur",  které by to celé mohly aplikovat.
Myšlenka trhu s elektřinou byla krásná. Stále vidím tehdejšího ministra Římana, jak to celé vysvětluje.
Stránky OTE.
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trhy/propojeni-trhu-2013-denni-trh
Toto prostě selhalo. Dočtěte to dolů, kde se píše o příznivém vlivu na koncového zákazníka.
Jak naivní...
A pan Fiala řeši marži na benzínkách...

Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk  05.10.2022, 18:31

Tak ještě jednou. Toto PLCčko má poměrně vyladěný sw, kdy si každý den po oznámení cen elektřiny na druhý den, zjistí potřebné informace a pak si řídí přetoky dle nastavených parametrů. NApříklad dobije bateriové úložiště ve 4h ráno, když je elektřina nejlevnější a pak okolo poledne, klidně část kapacity (nebo celou) prodá za nevyšší tržní cenu. Vítejte v 21 století  ;)

Nebojte, i já žiju v 21. století. Dokonce bych řekl, že v tom 21 století žijeme všichni stejnou dobu.
 Ale teď vážně a bez narážek. Chci se omluvit, že jsem se pustil do téhle diskuze, přesto, že vlasní zkušenost s tímhle trhem nemám. Opírat se o zkušenosti někoho jiného a o nastudované  informace na seriozni diskuzi nestačí. Nemá cenu argumentovat, že někomu komerčně dostupné řešení z nějakého důvodu nevyhovuje.
Mea culpa....

Jan Yossarian:
Citace: Redakce portálu Elektrika  05.10.2022, 11:17

Jak pohlížet na spotový trh elektrické energie?
    Jak pohlížet na spotový trh elektrické energie? Co je to spotový trh, k čemu ho lze použít? V letošním roce velice často skloňovaný termín. Ušetřit za platbu energií chceme prakticky všichni. Investujeme do různých obnovitelných zdrojů ale je zde ještě možnost nákupů a podeje v ten správný čas! O tom zde krátce hovoří ...

Do PLC se moc nemontuji ale tato tvář a značka je u nás prý důvěrná a oblíbená. Tady jeřeč o spotovém trhu energiemi. Tady je šeptanda, že spotový trh pro koncové spotřebitele asi padl tím zastropováním cen, ne? Už to bylo takový pěkný a skoro bych do toho šel sám ale teď tedy v tom plavu a to nejen sám? Levně nakoupím a zastropovaně prodám? Nebo levně nakoupím a prodám jako obvykle a ten strop budeřešit stát? Nebo jak?

Miroslav Minařík:
Trošku mě to také zajímá ale pouze tiše naslouchám. Spotový trh funguje stále stejným principem, jen zastropování to trošku kalí. Jaromír Klaban mi udělal krátkou přednášku Foxtrotu pracujícím na spotovém trhu. Respektive mi ukázal průběh vývoje cen, nákupů, prodejů a v závislosti na rozpětí cen, čase, stavu baterií ...

Určitě mi připadá obchodování na spotovém trhu efektivnější, než investice do pár panelů na střeše s očekáváním. Jen to chce trochu víc.

Osobně by mě zajímal pohled Vládi Rozmahela  o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana