Bezejména
michal jankonič:
Mám FVE ostrovný systém a pred mesiacom som kúpil indukčnú varnú dosku Bosch.
Po zapojení som zistil na komunikačnej jednotke FVE, že vyskočil odber o cca 150W. Začal som po tom pátrať a po pripojení ampérmetra na prívod indukčnej varnej dosky som nameral vo stand-by režime 0,6A.
Moja prvá reakcia bola reklamácia IVD. Servisný technik zobral do dielne, všetko vymenil (zdrojaovú jednotku, následne výkonovú jednotku) a "zistil", že aj keď tam je odber 0,6A v stand-by režime nejedná sa o závadu lebo vraj ide o jalový prúd a nie činný.
Tak neviem, v stabd-by režime FVE mi vyhodnotí zvýšený odber 150W, na ampérmatri je prúd 0,6A a technik tvrdí, že IVD má činný odber 2,4W (meral to zásuvkovým veračom výkonu)
Záver servisného pracoviska, že pokiaľ trvám na reklamácii tak si mám dať vypracovať znalecký posudok.
Jirka Š. Svejkovský:
Tak nevím, co ta vaše jednotka FVE vlastně měří.
Pokud jenom vynásobím proud (0,6A) napětím (230V), pak opravdu vyjde výkon okolo 150VA, tedy volt-ampér, protože se jedná o zdánlivý výkon. Ten je nám celkem k ničemu a o ničem nevypovídá (kromě účiníku).
Pokud kolega naměřil činný výkon 2,4W, na jalový výkon zbyde okolo 63 VAr (volt-ampér reaktančních).
To by odpovídalo účiníku 0,016, tedy prakticky čistě indukční nebo kapacitní zátěž.
Toliko teorie.
Záměrně jsem uvedl všechny tři jednotky výkonu. Kterou zobrazuje váš regulátor?
michal jankonič:
Ten údaj mám z komunikačného systému Victorn energy Clour Control GX, ten údaj z akých veličín ráta tak to pravdupovediac neviem. Napriek tomu je to podľa vás OK, že vo vypnutom stave je tam 150W aj keď jalový výkon ?
Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 26.09.2022, 14:42
Pokud kolega naměřil činný výkon 2,4W, na jalový výkon zbyde okolo 63 VAr (volt-ampér reaktančních).
Tak nevim, mě vyšlo 149,980798771043 VAr.
Jan Kelbich:
Citace: michal jankonič 26.09.2022, 15:50
... Napriek tomu je to podľa vás OK, že vo vypnutom stave je tam 150W aj keď jalový výkon ?
Je tam VA, W, nebo VAr ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana