Jak na rozvody v hořlavých hmotách?

<< < (2/3) > >>

Rozmahel Vladimír:
Kabel, zejména nižšího průřezu, může být při výrobě, dopravě i montáži mnohokrát překroucen, zlomen, či jinak mechanicky namáhán. V extremu nelze vyloučit nalomení pracovní žíly uvnitř kabelu. Nu a máme nejslabší místo vedení, které nám může nahradit pojistku tím, že se přepálí jako první. Při tom může dojít ke zkratu na sousední žílu a je zde problém který zmiňuje výrobce. Norma toto neřeší, domnívám se, že jde o určité alibi.

Miroš Jan:
TO Rozmahel.
 (poklona) .
To co popisujete ve svém posledním příspěvku, se mi nějak nezdá. Za celou dobu codělám řemeslo se mi ani jednou nestalo že by kabel byl takto poškozen. Pravda je ta že sem si občas kabel žměřil kličkovým megmetem na izolační odpor, neš šel kabel na montáž. Neříkám že se to nemůže stát.
Pro klid duše instalujte na začátek instalace proudový chránič s In 300 mA, a máte vystaráno.

Josef Nosek:
To Miroš.
Chránič 300mA chrání proti požáru ale hlídá jen unikající proudy. Pokud dojde ke spojení pracovních žil v kabelu tak nemáte vystaráno jak píšete.

Štefan Beláň:
TO: Nosek

Máte sice pravdu oba, ale musím se pana Miroše zastat, protože je blíž k pravdě.
Když totiž v kabelu dojde z nějakého důvodu k přechodového odporu nebo ke spojeni pracovních vodičů, tím k zahřívání a k poškození izolace, první k čemu dojde, je svod z PE na pracovní vodiče. Chránič zareaguje a odpojí zařízení od přísunu další energie.

Otázkou je, zda již není pozdě. Záleží na mnoha okolnostech.
Já bych ale vsadil více na to, že pozdě není! ::)

Rozmahel Vladimír:
Zeslabené místo vodiče v kabelu nepoznáte měřením izolačního odporu. Musel by se měřit ohmický odpor drátu. Při malých hodnotách měřicího proudu a nízkých ohmických hodnotách by výsledky měření nebyly relevantní. Poškozené místo se může postupně přerušovat, ochranná žíla může být nedotčena a žádné unikající proudy netečou. Proudový chránič však jistě představuje vyšší úroveň bezpečnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana