Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

<< < (2/4) > >>

Jiří_Hrubý:
Hasiči s nn pod napětím nemají problém, ovšem ne každá dobrovolná jednotka má proudnici pro hašení pod napětím, nebo sněhurku.
Problém s hašením elektrovehiklů spočívá ani ne tak v napětí baterie, jako ve vlastnostech lithia.

555:
Souhlasím jak s
 Citace: Václav Třetí  30.08.2022, 17:35

Právě dnes ráno způsobila elektrokoloběž ka požár bytu v Praze - Hrdlořezích. Dva zranění, zničený byt.

Před asi 14 dny shořela také elektrokoloběž ka v Dobrušce na parkovišti. Naštěstí bez dalších škod, ovšem jen kvůli tomu, že ji spediční firma nestihla vyzvednout.

Výborná budoucnost s elektroauty a podobnými vehikly.

(dabel)

Takže nezbývá než s hasičem souhlasit.

tak s
Citace: Jiří_Hrubý  30.08.2022, 18:04

Hasiči s nn pod napětím nemají problém, ovšem ne každá dobrovolná jednotka má proudnici pro hašení pod napětím, nebo sněhurku.
Problém s hašením elektrovehiklů spočívá ani ne tak v napětí baterie, jako ve vlastnostech lithia.

problémem jsou i tzv Powerbanky.
Již jsem zaznamenal (byla mi i ukázáná fotodokumentac e) shořelé a i jakou paseku to udělalo.>:(
Problémem asi bude v mnoha případech kvalita článků u těch různých "elektrovehiklů" a jiných věcí vybavených takovýmito články. 

Jan Franěk:
Tak zahoďte své mobily pánové, ať je náš svět bezpečnější. Protože vzplanutí mobilních telefonů je poměrně velmi časté. Mnohem častější než vzplanutí eaut, koloběžek a podobně.  Jistě to bude dáno i jejich množstvím a kvalitou CHINA baterií. A kolik z vás má telefon hned vedle své postele?
Nová technologie sebou prostě přináší nejen nové možnosti, ale i nová rizika. Je tedy zapotřebí pracovat nejen na rozvoji nových technologií, ale paralelně s tím i na minimalizaci všech možných rizik. Jsem přesvědčen že se tak postupně i děje. Navíc vám to to nikdo k domu nenutí. Ani eauto, ani ekoloběžku.  ;)

Také hasiči se prostě musí s novým rizikem seznámit a připravit se na to. To že na to budou nadávat, ničemu nepomůže. Ze zkušenosti a praxe vím, že existují mnohá omezení a potřebné úpravy, aby jste dostali povelní k nabíjecí stanici v podzemní parkovišti. TO souvisí právě s požadavky hasičů. To, že něco podobného se netýká i RD a podobně, je pouze legislativní problém a klasický pocit lidí, že jim se to prostě stát nemůže. Případně strach "zelených" že by se neprodávalo tolik eaut, nebo křik občanů, že pravidla "pro bydlení" jsou zásahem do jejich svobod.  ;)

Mám na to prostě trochu jiný názor. Což neznamená popírání rizik, jen jiný přístup k jejich řešení, než kterým je populistický zákaz

Jiří_Hrubý:
Nepropadám panice, vyfouklý aku v mobilu mám zasebou, čínskou náhražku aku do N E55, problém je pouze v kvalitě článků, která u lowcost zařízení není vysoká a u elektrovozejků je jich zas tolik, že to zvyšuje riziko vadného kusu. Zahoření po nehodě je něco jiného a krom komplikovaného hašení, odhaduji pravděpodobnos t vznícení po nehodě obdobnou, jak u konvenčního auta.
Ale jsem zvědav na další vývoj, protože slavná zbytečná EK se nechala slyšet, že lithium je fujky jako olovo a vymýšlí co s tím, ale pravděpodobně čekají na odpustek od automotive, kterou do toho uvrtali.

Rozmahel Vladimír:
Ty baterie budou problém v čase.
Nyní je velký boom v RD FVE a v kombinaci s bateriemi je to jen otázka času. Je to ohnivé podhoubí.
Drtivá většina firem, které toto dodávají ani netuší nějaké riziko. Shrábnou peníze a jsou v prachu.
Mám na mysli to, že nikdo zatím nijak neřeší, že by tyto baterie měly být umístěny např. v samostatném požárním úseku, ideálně venku z místnosti, apod... Alespoň se nad tím zamyslet.
Trh po Česku znamená, trhni na čem můžeš. Toto se děje plošně a legislativa k tomu kulhá.
Znám případ vyhořelých baterií pro FVE umístěných v dílně cca 10x10m. Naštěstí to byl malý prostor, kde nebylo dost vzduchu na hoření a došlo pouze ke žhnutí a malému ohýnku. I tak, byla celá dílna na GO.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana