Co vše z produkce slovenského SEZ Dolný Kubín užíváte?

<< < (4/6) > >>

Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec  28.08.2022, 15:33

Spousty nových instalací je provedeno AL 16, 25, 35
Tj.jističe cca. 50 či 63A.
Nechce se mě věřit, že vždy v těchto případech najdu jen tyto značky.  

No tak v bytových instalacích (o kterých jsem psal) se zpravidla historicky vyskytují Al 2,5 - 4 a při částečné rekonstrukci se osazují nové rozvaděče s novými jističi 10 a 16A a to i pro nerekonstruova né vývody. Ale to není podstatné.

Jestliže tam montážnící dají něco jiného než SEZ nebo Bonega, píšu to jako závadu.
Není to můj "plezír",   ale od ostatních rozšířených výrobců mám potvrzeno, že do jejich produktů nelze Al vodiče používat. A když, tak za pomocí nějakých Cupalových redukcí.

Milan Hudec:
Celkem dilema.
1.použiji jističe nevalné kvality
2.použiji špičkové jističe s důvěrou, že jejich klece na první pohled super pokovené zvládnou Al bez problémů
3.použiji ony špičkové jističe, ale vodič přivedu přes další spoj/styk navíc.

Kamil Novák:
Upozorňuji, že nejsem nijak zainteresován na prodeji produktů SEZ, ale :
1) máš nějaké zvýšené reklamace při jejich instalaci ?
2) pojem "důvěra" se v ČSN 33 1500 a 33 2000-6 nevyskytuje
3) jak poznáš, že je svorka "super pokovená" ?
4) když sám výrobce připojení Al vodičů nepřipouští, tak k tomu má asi nějaký důvod ...
5) další spoj = další práce + další možný problém

Takže za mne - když má někdo řešení a jiný ne, tak nevidím důvod ke komplikacím. ;-)

Jan Franěk:
Souhlasím s Kamilem Novákem. Téma je o SEZ a také nepovažuji jejich jističe za špatné a rozhodně nezaznamenávám nějaké problémy s jejich produkty. Pravda je, že dříve jsem jich potkával mnohem více, než dnes.
K tomu s Al vodiči také nemám co dodat. Jako RT na to prostě upozornit musím, byť si myslím že v suchém prostředí by neměli mít problém ani ostatní výrobci jističů. Přesto se musím držet "bodu dva"  (norm) co Kamil napsal.

Milan Hudec:
Odpovím takto, nějaké jističe oněch značek jsem již měnil, a to kvůli nejrůznějším mechanickým problémkům, ale ještě nikdy jsem nepotkal PL7 s Al vodičem a jakkoli načnutou klecí díky korozi.
Pokud vím, tak světový výrobci na připojení Al nemají zkoušky, byt jsou jejich klece kvalitnější.
Prostě nepočítají s rekonstrukcemi se zachováním hliníku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana