Máte někdo zkušenost s výrobou jednoduchého stroje pro USA?
Jan Kelbich:
Citace: Tomas M. 02.08.2022, 14:31
Jejich Nula (pokud je vůbec vyvedena) a nebo není sekundár distribučního trafa zapojen do D, je značně plovoucí a nespolehlivá..
No, spíš asi půjde o to, že se tam vyskytuje spousta napěťových soustav, např. také dlouhá noha (high leg). (Jak se i tady psalo.)
Tomas M.:
Citace: Jan Kelbich 04.08.2022, 16:46
No, spíš asi půjde o to, že se tam vyskytuje spousta napěťových soustav, např. také dlouhá noha (high leg). (Jak se i tady psalo.)
To sice vyskytuje, konkrétně high leg delta je zrovna spíše starší záležitost, nicméně to co jsem zmiňoval je něco jiného - jiná zvyklost, i u nových 3f průmyslových vývodů N prostě nepoužívají, berou to jako soustavu 3+PE.
Standardních ať už 3x460V nebo 3x230V je zažito jako přívod na motory a když už je v tomto rozvodu potřeba buďto ovládací napětí nebo nějaký 1f spotřebič, většinou má v koncovém zařízení vlastní trafo zapojené mezi dvě fáze přívodu nebo případně DC zdroj s 3f (2f) napájením.
Z toho pak vychází i to, že často jsou trafa, který tento rozvod vytváří na sekundáru zapojeny do trojúhelníka, protože N tam prostě nikdo neočekává. Také málokdo vůbec zná číslo 277V což by bylo fázové napětí odpovídající 480V sdruženým a snad jsem neviděl spotřebič dimenzovaný na toto napětí, většina evropských zařízení končí na 264V, což je 240 +10%.
Když už N potřebujete, tak abyste měl 3+N+PE přívod, na který jsme tu v ČR a Evropě zvyklí, tak vám jej většinou buďto vytáhnou z PE, což je ale v polovině případů TT síť a nebo už jsem viděl i to, že N vytáhli z 120V/1f samostatného rozvodu z jiného trafa a a zbytek - 3 fáze a PE ze standardního 3f rozvodu. Obojí samozřejmě končí pyrotechnickým a efektama jednofázově připojených spotřebičů v koncovém zařízení...
N se vyskytuje zpravidla pouze u domovních rozvodů 1x120V případně 2x240V kde jsou dvě fáze, které mají proti "PEN" 120V a jsou otočeny o 180°.
Martin Kurka:
Citace: Tomas M. 04.08.2022, 15:42
- často jim stačí i CE, byť to opět nemá žádnou právní oporu v rámci USA, ale je to pro ně jakási záruka, že to bude provedeno podle (byť jiných) standardů a bude to mít jakousi úroveň.
CE také znamená, že stroj splňuje podmínky přísnější než IEC normy a povědomí zákazníka o vztahu IEC a UL je očekávatelné.
Podle IEC zákazník může předvídat, v čem se mohou stroje v bezpečnosti a provedení lišit a na co si ve smlouvě dát pozor, aby bylo dodán stroj ve vhodném exportním provedení.
Navíc u takto jednoduchého stroje můžete použít součástkovou základnu, která bude celá UL listed, nebo dokonce "americké" provenience. Například frekvenční měniče, jističe, tlačítkaa stykače od Schneider, nebo Allen Bradley...
Mám dojem, že všichni velcí evropští výrobci měničů (např, Siemens, Danfoss...) mají měniče nejen s CE a UL certifikací, ale i Lloyd a podobné speciality.
Petr Bohusik:
FM od Schneider Electric mají certifikaci UL.
Nabízím jednoduchý postup. Jděte na stránky výrobce v dané lokalitě (US) a podívejte se, co tam nabízí. To pak poptejte v CZ.
Pavel Čermák:
Většinou pužívám měniče Schneider (už proto,že se mě nechce objevovat u každého výrobce stále nová zákoutí a možnosti nastavení a mám odzkoušenou i komunikaci s PC)
Ostatní komponenty bych zřejmě použil od téhož výrobce. Znovu d.za relevantní připomínky.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana