Jak provést pospojování pokud jsou rozvody vody z plastu?
Jan Franěk:
Přidávám se ke kolegům. Tam kde nehrozí žádný potenciál, vy jej hodláte zavléct. Oháníte se bezpečností a přitom navrhujete vlastní svorku, která nemá deklarované žádné konkrétní vlastnosti a tedy nemá k tomuto použití daný certifikát. Navíc si nedokáži představit v jakém sousedství by musel uhodit blesk, který by se zemí dostal až do jiného domu a měl takovou "sílu" aby někomu ublížil přes plastové potrubí vody a odpadu.
Osobně jsem se velmi rád doma litiny zbavil, stejně jako kovových částí vodovodního potrubí, které jsem komplet vyměnil za plast. V naši oblasti je velmi tvrdá voda a kovová potrubí velmi rychle zarůstají (i ta litinová) kamenem a jsou tak zdrojem problémů s tlakem, nebo nedostatečným průtokem vody i odpadů.
Přemýšlel jsem o tom a i přes vaší snahu jít daleko za rámec bezpečnostního minima předepsaného normami, se domnívám, že vaše řešení nepřinese navíc v podstatě nic pozitivního. Spíše naopak a navíc za vyšší cenu :)
Jiří Kantner:
Svůj příspěvek do diskuze uvedu citací jedné literární / filmové postavy: "Vždy je možné udělat neco lépe, něco navíc"
A to je právě okamžik, kdy se poznají u dotyčné osoby její znalosti, řemeslný um a praktická schopnost samostatného logického myšlení. Ne vždy je výsledek takové snahy "za každou cenu" ku prospěchu věci. Ty uzeměné kovové kohouty na fotkách mi připadají jako třetí záložní padák parašutisty a Vaše vsazená litinová roura do plastové kanalizace jako čtvrtý.
Musí to být hrozný pocit, jít za bouřky konat potřebu na WC v obavách, že zavlečený nebo naindukovaný potenciál bude sveden obloukovým výbojem na jistou velmi citlivou část Vašeho těla.
Tenhle životní postoj k možným i nemožným rizikům vám fakt nezávidím.
František Šohajda:
Citace
voda v plastovém potrubí je mizerný vodič, což už bylo prokázáno měřením v dokumentu ESČ někdy v "devadesátkách", takže "zavlečení potenciálu", jak uvádíte hrozí právě z tohoto připojení.
Souhlasím!
Ale někde v TNI k normě je to rozvedeno tím způsobem, že do cca 3bm 3/4 PE potrubí je vodivost pitné vody na hraně a nad cca 3 bm je už vše OK./všeobecně/
Každá voda je jiná,jiné je plast. potrubí ....ale upozorňovali na to!
(Nejsem u norem, nemůžu to přesně napsat)
Jan Franěk:
Pár dat ;)
https://titan-plastimex.cz/wp-content/uploads/2020/07/materialove_provedeni_pe.pdf
Milan Jakeš:
Citace: Jan Franěk 16.09.2022, 18:54
Pár dat ;)
Jsem unavený a nebudu teď navazovat na diskuzi. Ale jako člověku s elektrotechnic kou kvalifikací by vám mělo být okamžitě zřejmé, že informace ve vašem výřezu napsal někdo bez elektrotechnic kého vzdělání (informace obsahuje podstatnou chybu).
Co se vámi uvedených údajů týká, tak dielektrická pevnost 220kV/mm je i jen na čistý PE trochu moc ale nevadí. Především PE na trubky je z důvodu zvýšení odolnosti plněný grafitem, takže jeho skutečná dielektrická pevnost nemá s vámi uvedenými údaji absolutně nic společného.
Proč zde poukazujete na izolační vlastnosti PE, když voda ve vodovodu má měrnou vodivost cca do 100mS/m?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana