Jak provést pospojování pokud jsou rozvody vody z plastu?

<< < (3/12) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Kantner  22.07.2022, 15:17

Zeptám se jinak jsou tyto materály vodičem, který může na kovový předmět přivést nežádoucí potenciál?

Nepíšem že sú to vodiče, len píšem že to nie sú elektrické izolanty...
Sú to všetko nevodivé materiály jakých je na trhu hafo, ktorým ich výrobca nedeklaruje elektroizolačn é vlastnosti, a ktoré by elektrikár nemal brať do úvahy pokiaľ uvažuje nad ochranou pred úrazom použitím ochranného opatrenia základnou, dvojitou, alebo prídavnou izoláciou..

Citace: Jiří Kantner  22.07.2022, 15:17

Pokud při prohlídce stavby a stavební dokumentace najdete určité reálné riziko, které sníží použití uzemnění tak proč ne. 
Rozumný člověk uzemňuje to co je potřeba,

Áno, o rôznych zložkách rizika som už písal ..

Jan Franěk:
Vše se nechá ověřit měřením. Podle mých pokusných měření je už cca 1m PPR trubky, s vodou uvnitř, bezproblémové. V RD i bytech jsou ty délky mnohem, opravdu mnohem delší. Nedovedu si  představit jakékoliv riziko úrazu el. proudem, vzniklé od instalace vody provedené v trubkách PPR.
Věšák na ručníky může být rizikovým jen v případě, kdy nějakej jouda navrtá při jeho instalaci kabel ve zdi. Nicméně se snažíte strašit, ale podle mne slepými náboji. Několikrát jsem si ověřoval izolační stavy litinové vany, nerezového kohoutku, nebo sprchové hlavice, oproti PE v zásuvce, nebo pospojenému topnému žebříku. Strašíte zbytečně.

Je zajímavé že někteří často hledají jak obejít normu a nemuset řešit některá bezpečnostní opatření, případně jak omluvit a schválit kutilská řešení neprovedená dle normy a na druhou stranu pak hledají problémy tam, kde je ani odborná veřejnost ani normotvůrci nevidí.
(nepíši o nikom konkrétním, jen všeobecně  ;) každý si to může přebrat podle svého )

Jiří Schwarz:
Tak jsem to nevydržel a vytáhl jsem Eurotest.

Vodovodní baterie v kuchyni má 90 kiloOhmů proti PE
(Při měření různými napětími od 50  do 1000V a při obou polaritách odpor 90 - 92 kiloOhmů)

Přívod vody je plastovými trubkami o průměru 20mm, přes zeď do koupelny, kde je "uzemněný" bojler, délka trubek od bojleru cca 2m
Rozvody vody staré cca 10 let, vlastní studna, v celém okolí je "železitá" voda

Co mám "prozkoumat" zítra? Nalít vodu do plastového kýblu a "kalibrovanými" elektrodami změřit vodivost?

Jiří Kantner:
Citace: Jiří Schwarz  22.07.2022, 21:24

Co mám "prozkoumat" zítra? Nalít vodu do plastového kýblu a "kalibrovanými" elektrodami změřit vodivost?

Nic nezkoumat, nalít do skleničky panáka nečeho dobrého a povznést se nad starosti paranoidních zemnitelů. Mají svojí pravdu a pokrývají jevy jejichž pravděpodobnos t je nižší než pět prvních výher ve sportce za sebou. Magoři narazí na problém v okamžiku, kdy budou zkoušet uzemnit fázový vodič. Paranoidní zemnitelé jsou v celku neškodní dokud do ruky nedostanou nějaké razítko

Peter Lovacký:
Kým nezoberiete chlapi do úvahy napr. aj riziká z iných napätí a prepätí jak je len 230V zo zásuvky alebo 1000V z meráku, či riziká jak je mokré telo, strojček na srdci, rekonštrukcia kúpeľky bez ostatnej TN-C, bez METky a bleskozvodu... atď....,  tak potom ste s Ohmovým zákonom samozrejme všetci v pohode, a máte pravdu....

Ja nikoho nepresviedčam, nepoučujem, ani jeho prístupy neznevažujem,..ja len verím, že je lepšie byť viac v strehu, viac sa obzerať okolo seba, a menej prikladať šablóny...
Ono navrhovať EI s z jedným rizikom je naozaj oveľa ľahšie jak s viacerými ..

Napr. aj v 701.415.2 sa uvádza, že čo s kovovými súčasťami vody, odpadu, kúrenia, plynu..keď chýba hlavné pospájanie,...typický prípad rizika pri čiastkových rekonštrukciác h..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana