Kam v garáži situovat výstup na Wallbox?

(1/2) > >>

Jan Bruthans:
V rámci stavby (dvoj)garáže zvažuji, že bych rovnou nechal naprojektovat a natáhnout i kabely pro wallbox pro dobíjení elektromobilů (i když teda zatím žádný doma nemám a ani nechci, ale jeden nikdy neví).

Do garáže vzhledem k umístění se bude couvat, jde mi tedy o to, kam situovat výstupy kabelů pro ev. wallbox - na prostředky bočních zdí? Nebo spíše dozadu? Mám takový nejasný pocit, že každý elektromobil má zásuvku někde jinde, tedy uvítám i nějaké praktické zkušenosti.

Juraj Rojko:
Pocit máte správný, není v tom žádné pravidlo. Hlavně si promyslete jak budete mít zařízenou garáž, protože kabel vždy můžete mít delší, ale úložné prostory kamkoli umístit nemůžete. Můžete si také připravit více přípojných míst, stačí když tam zatím dáte chráničku ukončenou krabicí. (Dostatečný průměr a pokud možno, max. dva ohyby mezi přístupnými konci). A přinejhorším garáž snese nějakou tu lištu, když se to nepovede domyslet předem...

(Osobně by se mi zdálo jako nejlepší, kdyby kabel vedl ze stropu, aby se o něj nezakopávalo. Ale to bývá komplikované kvůli vratům a chtělo by to nějaký šikovný naviják.)

Jan Bruthans:
V garáži žádné úložné prostory nebudou - mám naštěstí dost prostorů jinde po nemovitosti, takže počítám opravdu "pouze" s prázdným prostorem pro dvě auta.

Tedy pokud umístím wallboxy na "prostředek" dlouhé stěny, musím počítat s kabelem k autu o délce +- 4m - což by pokrylo jak nabíjení "na čumáku",  tak "na zadku" (jako má Tesla). Takhle dlouhý kabel není problém z hlediska dostupnosti, ztrát, atd?

Juraj Rojko:
Kabely běžně bývají i s dvojnásobnou délkou.  Při domácím nabíjení tam netečou žádné extra velké proudy, takže rozdíl jednotek m není z hlediska ztrát podstatný.

Jan Franěk:
Běžná délka nabíjecích kabelů pro wallboxy, je cca 6-8m .

Osobně bych pro váš případ asi doporučil přípravu na obě strany garáže. Tím se pokryje úplně všechno. U několika zákazníků jsme řešili jen "závěs" na kabel ke stropu, aby se kabel neválel po zemi a nebo netřel o lak auta. Na strop bych wallbox určitě nedával.

Některé wallboxy jsou pro konkrétní nabíjecí výkon, jiné se nechají "přepnout" dle velikosti hlavního jističe, případně je lze řídit dle celkového zatížení hlavního jističe a využít tak vždy maximálně možný rezervovaný výkon na objektu.

Nejčastěji se potkávám s 11kW wallboxy, ale raději instaluji právě ty "univerzální",     tedy 22kw AC s tím, že je omezím dle velikosti, nebo aktuální zátěže hlavního jističe. Mnoho eaut neumí více než 11kW AC, některá zvládají dokonce jen 7kW. V případě některých hybridů dokonce jen 3,5kW. Nicméně aut s možností nabíjet 22kW pomalu přibývá a přibývat asi bude.

Uvidíme co se bude okolo toto segmentu dít, vzhledem k cenám energií. Ale sám si zrovna taky chystám přípravu na wallbox u sebe doma. Člověk nikdy neví  ;) ;) o:-) o:-)  Mají být nějaké dotace (už nějaké jsou),  daňová zvýhodnění a další pobídky. Uvidíme.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana