Kdy volíš pro uzemňování pásek a kdy kulatinu ty?

(1/2) > >>

Tým Elektrika:
GND#3: Kdy se pro uzemňování používají pásky a kdy dráty?
    Jak se při uzemňování rozhodujete ve volbě mezi páskem a kulatinou FeZn? Tedy při předpokladu, že navrhujete projekt vy nebo projekt za záhadných okolností zmizel. Budete následovat nějakou zažitou tradici nebo máte pro volbu zásadní technický argument? Budete volit jinak, pokud bude zemnič určen pouze pro přizemnění PEN vodiče? Jak zvolený pozinkovaný materiál správně uložit, aby byl dobrým zemničem, ale aby současně nezkorodoval dříve než skončí záruka na stavbu? A snad nakonec, co myslíte, volí hromosvodář pro tvorbu uzemnění raději kulaté nebo hranaté profily?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
    ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Kdy volíš pro uzemňování pásek a kdy kulatinu ty?

Milan Hudec:
Nestačím se divit....
Pásek má vrstvu zinku 1,4 oproti drátu, takže jasná volba.

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  11.07.2022, 08:19

Nestačím se divit....
Pásek má vrstvu zinku 1,4 oproti drátu, takže jasná volba.

Osobně mě překvapilo kolik lidí uvažuje pro zemnič obyčejné Ferrum. Tedy zcela bez tvých vrstev.  (zle)

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík  11.07.2022, 09:34

Osobně mě překvapilo kolik lidí uvažuje pro zemnič obyčejné Ferrum. Tedy zcela bez tvých vrstev.  (zle)

Chtějí lejstro, nikoli ochranu jako takovou.
Já si naopak všiml častějšího používání nerezu na exp9nované části.

Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec  11.07.2022, 10:37

Chtějí lejstro, nikoli ochranu jako takovou.
Já si naopak všiml častějšího používání nerezu na exp9nované části.

V še je o penězích...Ale i velcí investoři řeší to samé, co majitelé rodinných domků - a to je cena. Maximální zákonná záruka ve stavebnictví je 36 měsíců, tuhle dobu přežije v zemi i nechráněná železná kulatina namáhaná trvalým průchodem proudu. Od těch dob co existuje management kvality existuje také výraz "plýtvání kvalitou" to nastává tehdy, když je výrobek /služba tak kvalitní, že cílový zákazník takovou kvalitu neočekává nebo jí nedokáže ocenit, případně nedokáže z této kvality efektivně profitovat. Když developer postaví dům tak pokud si investor nevymíní použití nerezového zemniče, není žádný důvod proč nepoužít nejlevnější možné řešení. Co se týče bezpečnosti,  od toho jsou pravidelné revize. Jak se na tržní ceně nemovitosti projeví kvalitní materál uzemění? Nijak, pokud už zrovna  není instalace na první pohled v havarijním stavu. Velmi často postavený objekt změní majitele dříve než je nutná oprava. Ne že by se mi tento způsob řízení kvality líbil ale finanční ředitel investora, ten se neptá, ten požaduje snížení ceny. A dynamicky mění chlebodárce každých cca 5 let, takže v důsledku  šetření se dočká benefitů za splnění KPI a už nikoliv odpovědnosti za použití nevhodného materiálu. https://www.stavebni-forum.cz/clanek/stavebnictvi-zaruka-nad-pet-let-je-nesmysl/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana