Mohou být u RD vyvedené dva zemnící body (zemniče)?
Jan Franěk:
OMlouvám se za nepochopení vašeho dotazu.
CHápu vás problém. Asi bych tam zřídil také METku a pokračoval vodičem CYA, případně CY do rozvaděče. Větší problém bude najít svorku, která má určení pro FeZn vodič, pokud by jste FeZn tahal přímo do rozvaděče. SAmotný průměr, drátu takový problém není. Jen jeho mechanické vlastnosti a použitý materiál.
Vlastně nemusí jít v pravém slova smyslu o MET, ale krabici se svorkou.
Jako další varianta by mohlo být napojení FeZn přímo v rozvaděči, hned za jeho vstupem do rozvaděče, pokud k tomu máte dostatek místa. Tedy ho nechat koukat cca 5-10 cm uvnitř a provést napojení CYA vodičem přímo v tomto prostoru. TO by vyřešilo problém s vhodnou svorkou na DIN a podobně.
Nicméně i některé svorkovnice MET se dají na DINku umístit. Pamatuji rozvaděče, jejich součástí byla právě i samotná METka. Důležité je pak prostorové oddělení takového řešení a dodržení pár dalších základních pravidel.
jan as x:
Citace: Jan Franěk 28.06.2022, 06:55
…se o tom píše v článku 542.3 a grafické zobrazení možného zapojení, najdete v informativní příloze B
Jde o letitý požadavek na hlavní uzemňovací svorku, ať už jsem ji říkali HOP, HUS, MET a podobně
Prosím vás, byl byste tak hodný, a hodil mi normu A odstavec, kde se praví, jak realizovat doplňkové přizemnění? Tu normu už si najdu.
Ps: Chtěl jsem si přízemnit, Ale dotaz mi to byl jednou nebo dvakrát smazán. Tak nevím, jestli jsem se špatně zeptal. :-(Tak nevím, jestli jsem se špatně zeptal, možná tam byly dvě otázky najednou, omlouvám se
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana