Je zdaněná platba za přetoky z FVE?
Jans99:
Bratr má 5kW FVE, jen neví, jak je to s daněním peněz od ČEZu.
Jsou to již zdaněné peníze, nebo musí dělat daňové přiznání?
Ve smlouvě s ČEZem jsem nic nenašel.
Máte někdo zkušenost, či, jak se říká, povědomí?
(norm)
jan as x:
Tuším že ČEZ prodej a EON dodavatelé, možná i PRE po dohodě, umožňovali něco jako “kompenzaci součtového měření”, tedy že výrobu odečetli od spotřeby.
Sice to není odpověď na vaši otázku s prodejem do sítě, ale při výše uvedeném se asi nic daňově řešit nemusí. Myslím že výše uvedené se pak jeví jako sleva.
Samozřejmě sleva pouze co do komodity, takže ideální U sazeb D 57, Kde distribuční část stojí nejméně.Kde distribuční část stojí minimum stojí
Zajímalo by mě, zda někdo znalý tady provozuje hybridní FVE?
Jans99:
Jen upřesním. FVE přednostně napájí 3f boiler, zbytek, pokud se nespotřebuje v domě, jde do sítě. Vyúčtování je vždy po měsíci, ne jednou za rok. Je to nyní po navýšení výkupní ceny prý něco přes tisíc Kč. Takže asi 12 000 za rok, +/-.
Jans99:
Našel jsem na netu toto:
Prodej elektřiny do sítě je osvobozen od daní
Podle této novely jsou příjmy z provozování výroben elektřiny, kde není vyžadována licence udělovaná ERÚ (FVE do 10 kW) zařazeny do § 10, což jsou tzv. ostatní příjmy.27. 8. 2021
Jenže on má z roku 2017 licenci.. Tak nevím. Dříve se jednalo o "desetníkové" částky které nenárokoval. Leč nyní je to jiný level. A výkupní cena se asi ještě malounko zvedne..
jan as x:
A on je nepodnikatel a licenci nepotrebuje? Muze pozadat o jeji zruseni.
Pak v pripade Ostatniho prijmu do 30.000 Kc plati osvobozeni na základě ustanovení § 3 odst. 3 písm. a) ZDP.
Nevim, zda projde toto ustanoveni vs. licence. Proc ma tu licenci?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana