Proč provádět spojení FV panelů s ekvipotenciální svorkovnicí?

<< < (3/3)

Milan Karvánek:
Vynikající kolegové Strycharskí a Rotrekle. No a po přečtení ČSN CLC/TS 50539-12, mám hned další otázku: kapitola 4 normy, zejména v obrázcích pracuje s vícero pojmy, které v jiných normách i myslích elektrikářů splývají:
1. "doplňující uzemňovací spojení" ... což je přímé spojení rámů FV panelů s "hlavní uzemňovací přípojnicí" v domě u hlavního rozvaděče nn, která je přímo spojena s uzemňovací soustavou domu
2. paralelně k 1. je jako další nakreslené přímé spojení rámů FV s "ekvipoteciální přípojnicí pospojování",  která je dalším paralelním vodičem připojena na  "hlavní uzemňovací přípojnicí"
Norma dále uvádí průřezy vodičů ekvipotenciáln ího pospojování za různých konfigurací FV panelů na domě a LPS a vzdálenosti s...,  no zkrátka třeba obr.6 pro dům s FV panely a malou vzdáleností s k LPS uvádí u každého vedení viz. odstavce 1. a 2.  mého textu výše průřez Cu 16mm2 + na střeše ještě spojení s LPS průřez Cu 50mm2. No tohle je pro mě novinka, věděli jste o ní? Co na to říkáte? Je to v podstatě "dvojnásobné" opatření než jaké podle mě vyplývá z ČSN EN 62305 a jaké jsem kdy vidělk v projektech na FV instalace na RD.

Milan Hudec:
Cu 50 a výš není nic jiného, nežli "prodloužení" přípojnice zpracovávavší bleskový proud.
Požadavek hromosvodního souboru norem.

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  08.06.2022, 21:01

Cu 50 a výš není nic jiného, nežli "prodloužení" přípojnice zpracovávavší bleskový proud.
Požadavek hromosvodního souboru norem.

Ovšem v kontextu TS 50539-12 je ten Cu 50 mm2 uplatněn jinak než coby přenesení MET v prostoru a navíc poněkud nejasně, protože se píše, že se použije v případě, že je možné ho považovat za svod. Vzápětí se píše, že vodič s dílčím bleskovým proudem má mít min. Cu 16 mm2. Takže jednou máme svod Cu 50 mm2, u kterého se nerozlišuje, jestli je sám nebo je jich víc, a podruhé máme svod pro dílčí blesk (takže je jich víc) a tam už stačí Cu 16 mm2. Potom na tom obr. 6 je kresleno více Cu 50 mm2 na střeše pospojujících panely s hromosvodem, takže jde o dílčí bleskové cesty. Navíc krátké, tak bych řekl, že by měl vyhovovat klasický FeZn/AlMgSi 8. Naopak u těch propojovacích vedení MET bych radši viděl místo Cu 16 mm2 právě ten Cu 50 mm2.

Milan Hudec:
Pokud je budova bez hromosvodu.
Použiji 50, tj.panely přenesu na úroveň země.

Pokud má budova hromosvod a panely jsou s tímto propojeny, stačí 16tka.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana