Od koho čekáte zaručeně levnou elektřinu a plyn v roce 2022?
Emanuel Kocián:
Nebo-li to, že se ČR rozhodla všechen plyn nakupovat formou burzy a ne dlouhodobých kontraktů, je prostě jen blbost našeho státu. Vše je to o taktice a strategii. Ono se nedá říct, co je lepší a co je horší. mohou klidně nastat okolnosti (např. těžká hospodářská krize), kdy jsou ceny na burze klidně nižší, než co jsou dříve uzavřené dlouhodobé kontrakty.
Nakupovat na burze je samozřejmě pohodlnější než si dohadovat dlouhodobé konktrakty - je tam likvidita, nemusíte nic nikomu zdůvodňovat proč chcete kupovat zrovna od toho a toho za tolik a tolik (cena je transparentní), jen tam holt je to občas za násobky, že...
jan as x:
že se ČR rozhodla všechen plyn nakupovat formou burzy a ne dlouhodobých kontraktů, je prostě jen blbost našeho státu
Já jsem myslel, že obchodují soukromé firmy a on podle vás obchoduje stát!? Třeba konkr. Čez obchoduje přímo s Ruskem, ostatní přes burzu.
Tu cenu jsem dával jako příklad, že to není Rus, co si mastil kapsu.
Emanuel Kocián:
Stát je schopen si stanovit zákony podmínky podnikání v energetice, od toho vydává licence a daný subjekt musí vlastnit licenci vydanou státem. Podnikání v energetice není zdaleka volná živnost. Měl možnost to vymezit, nechal ale tomu volný průběh a dopadlo to, jak to dopadlo.
František Šohajda:
Na burzu se musí elektřina dávat, protože je to nařízení EU.Podle vyjádření našeho premiéra.
Miroš Jan:
ČEZ ale nemusel na burzu.
Odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=xXaHo02ea4k
Přesně pojmenován celej problém. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana