Od koho čekáte zaručeně levnou elektřinu a plyn v roce 2022?
jan as x:
A to chcete realizovat jakym zpusobem. Poslete tanky? :-)
Ee, cesta je jen jak jsem popsal, vykoupit ty strategicke vyrobni prostredky zpet. No a to bude mega drahe a nakapsuji se minoritni akcionari. To nebude tak easy proces, jako kdyz vytesnuje minoritni akcionare soukroma “O2”. Kterou mimochodem pro Kellnera nakoupil pan XXX.
Protoze minoritni akcionari CEZu se na statu zahoji dle meho laickeho usudku daleko draveji, proste ho podoji… Jo a kdo nabral dotace v 2010 za solary a kdo uz roky provozuje nejvice FVE? Cez :-(
Miroš Jan:
Dokud nebyla burza, tak obchodování se strategickýma surovinami, fungovalo dobře. A bez burzy. :)
Pak si nějaký úředník s chorým mozkem z Bruselu, vymyslel nařízení, v rámci liberalizace trhu se strategickými surovinami zřídí burzu. (zle)
Rázem tu byl prostor pro umělé vytvoření pracovních míst, pro všechny ty překupníky.
Důsledky vidíme dnes. K tomu Němci, kteří v tichosti předělaly některé uhelné elektrárny na paroplynné, a vysály zásobníky s plynem. >:D
Jo a ČEZ, nemusel na tu burzu jít. ;)
jan as x:
Ja myslim ze musel, o tom asi nema cenu diskutovat, duvody vyse.
Ale co s plynem, kdy podle Stepana German nakupuje za 6 a prodava nam za 25,- (Kc/M3)? Tady stat nema sebemensi procento (u elektriny ma Ministerstvo financí České republiky 69,8 %, BlackRock 1,2 % a zbytek minorita, Šnobr mělcoby fyzická osoba 0,06 % ale jednal ve shodě s dalšími co měli 1%)
Miroš Jan:
Citace: jan as x 29.06.2022, 19:37
Ja myslim ze musel, o tom asi nema cenu diskutovat, duvody vyse.
Ne, nemusel. Máš špatné informace. (norm)
Emanuel Kocián:
Někteří zjevně omýlají těch 6 Kč (Německo) a 25 Kč (ČR) za kubik ruského plynu jako mantru pořád dokola...
Realita je taková, že nejde v zásadě o žádnou megakřivárnu. V době, kdy se uzavíral kontrakt na 6Kč/m3 resp. 0,25EUR/m3, tak tato cena byla "očekávaná tržní průměrná" pro danou dobu trvání kontraktu.
Já když si s někým uzavřu smlouvu, že od něj budu po dobu 6 let odebírat 1000 rohlíků denně za 3 Kč/kus (schválně dávám jako příklad dokonce vyšší cenu rohlíku než je aktuální), tak mě prostě nezajímá, že tržní cena rohlíků se v průběhu trvání kontraktu překvapivě zvedne přes 6 Kč/kus a že pekař na tom prodělává krev...
To je holt riziko toho pekaře, měl si to líp natrendovat a posoudit dlouhodobá rizika, než se upsal ke kšeftu na 6 let za neměnnou cenu platnou po celou dobu kontraktu. Stejně tak mě pak ani nezajímají "spravedlivé" nářky důchodců, že oni musej kupovat rohlík už za 6,30 Kč/kus a mně to vozí stále jen za 3 Kč/kus.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana