Jak ovládat SV okruh z více míst, když lze použít pouze vypínače č. 6?

<< < (4/5) > >>

Petr Liskar:
Citace: Václav Třetí  28.05.2022, 10:41

Kolega Dobrovolný sám upozorňuje na úskalí svého řešení. Obávám se, že málokteré relé bude schopné krátké impulsy správně zpracovávat. Jinak je to velice sympatické a vtipné řešení, které by se i dobře realisovalo.

Jak jsem psal, MR41 to dá, potřebuje mít nějakých 35ms.  Odzkoušeno.

Martin Kurka:
Citace: Petr Liskar  28.05.2022, 22:11

Jak jsem psal, MR41 to dá, potřebuje mít nějakých 35ms.  Odzkoušeno.

Jestli je spínač dělán podle původních vzorů točícího se izolačního kolečka s půlením kontakty, tak nevím jestli to s 35ms bude fungovat.
U starých spínačů mezi sepnutím a rozepnutím byl vždy přechod přes izolovanou oblast. A ten přechod mohl být i rychlejší než 35msec.

Krok kolečka býval 90°.  Kontakty mohly zabírat z kroku nejvýše 60°,   izolace cca 30°.
Při 35msec reakční doby relé by stačilo, aby se kolečko točilo rychleji než 0,42ot/sec, tedy se přetočit o čtvrtotáčku do 0,105 sec aby relé už nezareagovalo. Podle me to mezi polohami skočilo rychleji. Očima už pohyb nebyl zachytitelný. Oči udělají nejrychleji tak 16snímků/sec, to je cca 60msec mezi obrázky, 105msec by už byl vidět jeden meziobrázek, jedno blejsknutí kontaktů.

Škoda, že tu nemám historický otočný spínač, kouknul bych se osciloskopem, jak rychle přepne.

Záludné mohou v tomto řešení i dlouhé kabely s kapacitou, která oněch 35msec může o dost protáhnout.
Větší jistota by byla jít na 24V DC a použít MR41 v uni provedení a napájet jej 24V DC. A podle odběru LED driverů při zapínání mít případný stykač také s DC cívkou na 24V.

Petr Liskar:
Citace: Martin Kurka  28.05.2022, 23:02

Větší jistota by byla jít na 24V DC a použít MR41 v uni provedení a napájet jej 24V DC. A podle odběru LED driverů při zapínání mít případný stykač také s DC cívkou na 24V.Větší jistota by byla jít na 24V DC a použít MR41 v uni provedení a napájet jej 24V DC. A podle odběru LED driverů při zapínání mít případný stykač také s DC cívkou na 24V.

Nelze než souhlasit, 24VDC dává větší šanci na úspěch a 24VDC SELV navíc elegantně řeší problém s hledáním zemní svorky na celokovovém těle spínače. Celé to tím pádem inklinuje k nějaké formě systémové instalace, anžto se dá těžko předpokládat, že investor v jedné místnosti použije retro spínače a v místnosti jiné spínače moderní...

Citace: Martin Kurka  28.05.2022, 23:02

Jestli je spínač dělán podle původních vzorů točícího se izolačního kolečka s půlením kontakty, tak nevím jestli to s 35ms bude fungovat. U starých spínačů mezi sepnutím a rozepnutím byl vždy přechod přes izolovanou oblast. A ten přechod mohl být i rychlejší než 35msec.

To právě nevíme. Jedinou možností je ty spínače získat a změřit. Bojím se ale, že takový výzkum bude dražší, než cena pomocných relé na "přeškolení" strojků nebo systémové instalace jako takové...

Jan Franěk:
Jsem osobně také pro systémovku. Mnohokrát jsem řešil moderní technologie, v podobě historických otočných vypínačů. Včetně DALI stmívání a dokonce řízení barev a teploty světla. Má to svá úskalí, ale jde to.
Tady ovšem předpokládám že jde o nějakou chodbu, která je potřeba řídit z více míst. Samozřejmě ani to není pro systémovku problém. Pak by stačila pod šestky normálně sběrnice  a je to pohoda. Případně lze to skombinovat s řešením kol. DObrovolného a využít binární vstup jakéhokoliv řízení. Nehledě na to, že systémovky už počítají s LED zdroji a mají mnoho modulů, které zvládají velmi dobře zátěž LED zdrojů. Je to už mnohokrát řešený a vyřešený problém, právě tímto způsobem.

Jirka Dobrovolný:
Protože se moje "řešení" setkalo s odezvou, chtěl bych dodat, že jej považuji spíše za elektrikářskou kuriozitu, než za vhodné. Je důvod se obávat nespolehlivost i. Já sám bych se tomu raději vyhnul.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana