Jak by asi existoval svět bez technických norem?
Jiří Kantner:
Živí mě už pár desítek let obor, ve kterém se pracuje s "bezpečným napětím" a má mnohá specifika. Například dříve se zde ani nepoužívalo na silových rozvodech žádné jištění. :) Proto mám možná trochu jiný pohled , než má asi naprostá většina zdejších přispěvatelů.
Technická normalizace znamenala jednoznačný přínos jak pro výrobce tak spotřebiltele.
Jsou normy které platí možná sto let a budou asi platit i v nejbližší budoucnosti. Jiné zastarávají docela rychle, v některých oborech dokonce tak, že oficiálního statusu standard nikdy nedosáhnou a přesto se jimi řídí stovky výrobců a uživatelů po celém světě. Kupodivu nemalá část takových dokumentů je přístupná všem a zcela zdarma.
Stav kdy ČAS prodává za peníze "českou normu" obsahující jen český název a předmluvu k anglické verzi normy (která je na internetu oficiálně zadarmo), je tristní. V dobách krátce po škole jsem sem tam nějaký ten překlad názvu a anotaci pro ČSNI vyplodil také, takže si o téhle smysluplné práci myslím svoje.
Jinak sponzorovaný přístup k ČSN funguje, takže ok, sem tam když něco chci vědět, tak si to přečtu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana