Je zapojit rozběhový kondenzátor se čtyřmi vývody?

<< < (4/5) > >>

Jan Bocek:
Citace: Zdeněk Antonín Zeman  22.04.2022, 11:06

Dle schématu se C zapojuje mezi dvě vinutí motoru. Vinutí určují směr otáčení motoru. Neměl by se C zapojovat paralelně k jednomu vinutí? Kondenzátor má 4 vývody: 2 hnědé a dva černé, není poznat, co je co, myslím, že má v sobě dva kondenzátory, ale je mi divné připojování.

Z vaší verifikace usuzuji, že máte elektrotechnic ké vzdělání. Proto diskuse nebyla jako z obyčejným laikem.
Přečtěte si váš první příspěvek a následnou diskusi a potom hlavně váš poslední příspěvek.

Souhlasím s Václavem Třetím, že problémy je třeba řešit a ne je vytvářet.
A babičky měly pravdu, když říkaly, že žádná škola nezbavuje člověka blbosti.
Ale zrcadlo egoismu si každý nastavuje sám.

Pro vysvětlení. Typické na tomto fóru je, že přijde nenápadný dotaz, který obvykle odborník v oboru elektro vyřeší. A tak se dokonce i velcí odborníci v oblasti projektování a realizování strojního zařízení sníží k tomu, aby se podělili se svými zkušenostmi a poradili. Výsledkem často je "strčte si ty knížecí rady někam.....". Obvykle to vede u mne k tomu, že příště již na hloupé otázky neodpovídám, jen si to přečtu a nereaguji. Přitom mne to, že elektrikář neumí změřit kondenzátor zase tak moc nepřekvapuje. Ani to, jak se kondenzátor zapojuje k vinutí motoru. To se učí na učňáku....GL

Zdeněk Antonín Zeman:
Svojí poznámkou jsem nikoho nechtěl rozlobit, jenom jsem tím chtěl upozornit na všeobecný nešvar mnoha diskuzí a to je to, že se málo zaobírá otázkou, která byla položena a pak to často sklouzne úplně jinam. Stačí si projít historii. Samozřejmě, že umím zjistit, kde jsou vývody kondenzátorů, na to jsem se neptal a nepotřebuji k tomu tak hrůzostrašné metody jako třeba žárovky nebo dokonce pouštět do něj proud. K tomu stačí ohmmetr, jak bylo  již naznačeno. Ale vidíte, jak mi je pořád podsouváno, že ne. Protože nemám zatím přístup k zařízení, proto provádím tzv. palebnou přípravu, abych třeba něco nepřehlédl a šel takříkajíc najisto. Chtěl jsem si pouze ověřit, zda schema je správné (a to se podařilo) a zda moje vize je v principu správná. Mohu vás ubezpečit, že vím, jak nebezpečné to zařízení může pro laickou obsluhu být a to nejen po elektrické stránce. Ale na to jsem se taky neptal. V pravidlech tohoto fóra je uvedeno, že se má odpovídat nebo diskutovat o tom, na co se tazatel ptal. Ale to se již opakuji. Pokud někdo sleduje toto vlákno, musí se ohromně bavit. Mě je z toho spíš smutno. Jeden aby se příště bál na něco zeptat.

Martin Kurka:
Nebojte se zeptat, ale nesmíte se divit, že odpovědi zdánivě necílí k tomu co očekáváte, nebo zdánlivě nemají souvislosti.
Ještě mnohokrát se v životě přesvědčíte, že souvislosti a následky nevidíte a ostatní ano a jsou ochotni se o zkušenosti a vědomosti se podělit.

Kdybyste měl více znalostí, věděl byste, že zkouška rozběhového kondenzátoru měřením proudu po připojení na 230V, nebo test žárovkovou zkoušečkou  je naprosto nejlepší metoda.
Asynchronní motor při rozběhu je jako zkrat, rozběhový proud je v podstatě omezen jen činným odporem vinutí. To platí i v pomocném vinutí a proto proud tímto kondenzátorem je prakticky shodný, ajko po jeho připojení na 230V a ampérmetr.
Žárovka reálný průběh námahy při rozběhu imituje nejlépe. Má za studena malý odpor a pak se rozehřeje a proud kondenzátorem klesne. Při hledání vývodu žárovkovou zkoušečkou si nejen prověříte který kovývod je který kondenzátor, ale ověříte si i jestli rozběhový kondenzátor je opravdu provozně schopen motor rozeběhnout. Protože už jsem viděl dost rozběhových kondenzátorů, které na multimetru ukazovaly dobrou kapatu, ale jako rozběhový odpojili při proudovém nárazu polepy fólií od nakontaktování a za studena je zase pro malý proud ukontaktík udržely.
Rozběhové kondenzátory se od běžných liší právě tím že mají zesílené nakontaktování polepů na vývody, mnohdy se koaxiálne svařují do plochy přívodů ve více bodech. Na rozběhových a (kompenzačních) kondenzátorech je uvedeno efektivní střídavé napětí a ne mezní stejnosměrné, aby se odlišilo, že umožňují trvalý provoz při paralelním připojení k uvedenému napětí.
Kdybyste tedy byl ochoten přijmout i více znalostí, přemýšlel byste proč vám zkušenější doporučili tento druh zkoušek a nebo se na to i dodatečně doptal.  
K vaší škodě nejste jejich odpovědi ochoten přijmout, protože jako kůň s klapkami na očích si jdete svým temným tunelem a nejste ochoten se zdržovat koukáním po pestrém světě elektrotechnik y.
Mně z toho smutno není, protože odpovědi zde si přes google vyhledávač najde mnoho jiných lidí a ti, kteří budou chtít hledat souvislosti a ptát se, těm to pomůže se posunout vpřed.

Martin Kurka:
Citace: Zdeněk Antonín Zeman  24.04.2022, 19:34

Měl bych tudíž dotaz, co se stane, když obsluha stiskne obě tlačítka najednou. Nic-nejlepší volba, vypne jistič- dobrá volba,      poškození motoru - špatná volba.

Co se týče bezpečnosti strojních zařízení, kdybyste chtěl přijmout i tyto rady, dozvěděl byste se, že u strojního zařízení je poškození motoru mnohem mnohem lepší volba, než svaření kontaktů ovládacích prvků po zkratu řídících obvodů (nenapájených z transformátoru).
Poučil byste se, že po takovém zkratu po znovuzapnutí jističe dojde v daném zapojení k samočinně spuštěnému a nevypnutelnému pohybu stroje  vedoucímu k ohrožení lidí na něm nebo u něj pracujících.
Pochopíte co jsou to stroje, až jednou budete běhat pro hevery a tahat v autodílně chlapa z pod auta, ale on už bude pohromadě držet jen montérkama. A to vše, protože nějaký neznalec  měl jedenu zásuvku stojanového heveru s otočenými fázemi a přívody do heverů také nejednotně. Automechanik si jednu stranu prohodil za druhou a hever jel opačným směrem a vyjel nekontrolovate lně nad dorazy.

Ve strojních zařízeních platí jiná filozofie ochrany lidí. Ochrana protí důsledkům selhání řízení stroje má vyšší prioritu než ochrana proti nebezpečnému dotykovému napětí. Protože zkušenosti říkají, že u strojních zařízení jsou vážné nehody s vážným důsledkem na zdraví (a život) o několik řádů častější z příčiny selhání ovládání strojů, než z úrazu nebezpečným napětím. Historky o chlapech od pasu zalisovaných do blatníku auta, rukách až po rameno nařezaných na proužky a podobné smutné příběhy jsou bohužel pravdivé.

A pokud mluvíte o svých zákaznících, pak touto prací se živíte jste profesionál a je potřeba k práci mít profesionální přístup a profesionální zodpovědnost.
Tady nejsme od Uralu na východ, tady si vážíme zdraví a každého života a jako profíci se  snažíme a bereme na sebe zodpovědnost, aby laici měli v nás oporu a spolehnutí.

Lukáš Rotrekl:
Přesně to co v poslední odpovědi cituje Martin Kurka mě jen potvrdilo, že ta moje "uštěpačná poznámka" byla na místě. Ale naložte si s tím dle svého vědomí a svědomí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana