David Hruda

|
 |
« kdy: 30.03.2022, 19:04 » |
|
Dnes jsem byl stavbyvedoucím upozorněn, že krabice a kabely ve venkovním prostoru domu nesmí být sádrovány z důvodu pozdější absorpce vlhkosti a skvrn/ prasklin na fasádě. Již v minulosti mi říkal kolega, který pracuje v Rakousku, že tamní elektrikáři nesmí z tohoto důvodu používat sádru např. v koupelnách. Máte někdo zkušenost s nějaký jiným materiálem, který není na bázi sádry a dá se použít?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 31.03.2022, 19:05 » |
|
Sádra stavební je již léta páně ten nejběžnější a nejpoužívanějš í připevňovací materiál. Elektrikáři se bez ní neobešli a při běžné hrubé instalaci neobejdou. Dnes jsou i systémy pro různé připevnění krabic do dutých stěn, pro připevnění krabic do fasádních izolací a pod. Ale bez sádry si elektrikářské řemeslo neumím představit. APRÍL je až zítra. Nenechte ze sebe dělat hlupáky.
Tak například výrobci sanačních omítek zakazují jakýkoliv kontakt sanačních omítek a přísad se sádrou, vápnem a podobnými výrobky.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 31.03.2022, 20:27 » |
|
..... APRÍL je až zítra. Nenechte ze sebe dělat hlupáky.
Ne, ne. Je to fakt. Sám jsem to řešil právě u zmiňovaných sanačních omítek ve sklepních prostorách, kde byla vysloveně zakázána sádra už v projektu. Jak psal Juraj Rojko, používali jsme rychle tuhnoucí cement. Složitější, ale jde to. Co se týká venkovních a opěrných zdí, kde hrozí zatečení, nebo vzlínání vody, tak tam je to stejné. Sádra nasákla vodou dokáže krabici zdeformovat, rozlomit, nebo vymáčknout ze zdi, případně se vydrolit, tím jak nabývá na objemu. Sám jsem pár takových i viděl.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Radomír Kovář
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 31.03.2022, 22:50 » |
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.04.2022, 07:13 » |
|
Dříve se doporučovalo přisádrovat krabičku ve vnějším prostředí tak, aby sádra byla pouze ve spodní části a zbytek prostoru byl doplněn klasickou vápenocementov ou maltou v tloušťce 15 až 20mm.
Rakušáci jsou extrémisti, viděli jste někde problém se zasádrovanými krabičkami v koupelně?
Jedním z použitelných materiálů pro upevnění krabiček venku je lepidlo na dlaždičky.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 01.04.2022, 10:21 » |
|
Vlastnosti namíchaného sádrového pojiva výrazně zlepší přimíchání zhruba 1/4 jemně prosátého písku. Sníží se mírně roztažnost pojiva při tvrdnutí, ovšem zlepší se spojení s původním materiálem zdi. I ve vnitřím prostředí je užitečné upravit vnější vrstvu materiálu kolem zasádrované krabičky štukem ve vrstvě asi 3mm. Tím se zajistí sjednocení podkladového materiálu před výmalbou, takže nedochází k barevným změnám.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 15.04.2022, 19:52 » |
|
Tak kdyby někdo do budoucna potřeboval, koupil jsem Ceresit CX 5- Rychletvrdnouc í cement k ukotvení předmětů a utěsňování lokálních průsaků vody. V ruce jsem to osobně neměl, ale ti, kteří s tím dělali mi nenadávali. Jen to prý tvrdne trochu rychleji než sádra.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 16.04.2022, 10:01 » |
|
To už mě kdysi říkával a tloukl do hlavy můj otec, který skoro celý život dělal u rozvodných závodů a při své práci montovali i pojistkové skříně na fasády domů..... Nikdy na upevnění pojistkové skříně nedávat sádru, vždy dávali cement s pískem, na uchycení samý cement s vodou! Sádra se za pár roků rozsypala.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|