Dáva niekto SPD T3 pred Victron MPPT regulator ?

(1/2) > >>

Peter VoltElektro:
Z dvoch FV panelov na stojane prichádza do objektu okolo 75V.
Nechcem teraz rozoberať ochranu T1 alebo T1+T2,
zaujíma ma ochrana typu T3 tesne pred MPPT regulátorom Victron 150/35, ktorý je určený na trvalé DC < 150V.

Položil som otázku na podporu ohľadom dovolenej veľkosti špičky prepätia a obdržal som odpoveď, že ani krátkodobé prepätie nesmie byť >150V.
To sa mi nezdá. Neviete niekto potvrdiť aké je tam max. povolené prepätie ? Alebo či ten regulátor má integrovanú ochranu T3 ?

Tiež mi nie je jasné, prečo nikde neviem nájsť niečo o použití T3 pre ochranu MPPT regulátora,
všade vidím len návrhy a nákresy s T1, T2 alebo T1+T2, tie majú ale ochrannú úroveň rádovo kV.

Tomáš Bláha:
Těch 150V je totiž absolutní maximum tranzistorů v elektronice uvnitř. jakékoliv překročení = konec života regulátoru (spínaci MosFET odejde do křemíkového nebe).

V praxi se doporučuje uvažovat s napětím na vstupu 132V max. Pokud máte 2 panely sériově (60ti článkové) tak to vůbec nemusíte řešit. I tři do série by byly OK. Co se týká přepětí je to složitější, možná by vyhovělo něco co se používá v telekomunikací ch (tam je 46 - 58V DC standard). těch vašich cca 75V by možná šlo řešit ale je třeba porovnat konkrétní dokumentaci od přepěťové ochrany...

Já mám EPsolar 6215 a tam žádná přepěťová ochrana není. Pokud to výrobce nezmiňuje o čemž pochybuji nic na vstupu není (tedy kromě ochrany prti přepolování)..

Jan Hájek:
S napětím není takový problém, SPD typ 2 je k dispozici v celé řadě od 48 V.
DEHNguard S
https://www.dehn.cz/cs/3392/31298/Familie-html/31298/DEHNguardS.bin
Případně zvolit typ 3 DEHNrail
https://www.dehn.cz/cs/3393/31667/Familie-html/31667/DEHNrailmodular.bin

Peter VoltElektro:
Pozeram DEHNguard S, napriklad je tam DG S 75 - prevadzkove napatie sedi, ale ochrana uroven moze byt az do 400V.
Tiez DehnTrail ma ochranu uroven <400V.
Ak ale tie mosfety naozaj vydrzia len 150V, tak regulator zhori.
Alebo sa to nejak da riesit aj s tymito typmi SPD ?

Tomáš Bláha:
Panely máte někdo v ochranném úhlu bleskosvodu nebo ne? Také podle umístění ostatních komponent (mppt, baterie, střídač) se řeší ochrana proti přepětí. Můj odobní názor je že je třeba počítat s tím že při sebelepší ochraně stále zůstane riziko zejména při blízkém výboji. Při přímém zasahu panelů tyhle nízkonapěťové věci nepřežijí....  Hlavně zabránit sekundárním škodam! - zavlečení přepětí do budovy atd..... hrozba požáru.... Já osobně mám MPPT Tracer 6215 v hodnotě cca 4000 kč a ochranu řeším až za MPPT.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana