Jaký je rozdíl mezi uzemněním pro hromosvod a uzemněním lišty napěť. potenciálů?
Jan Hájek:
Citace: Rudolf Náprstek 22.03.2022, 18:54
A ještě doplňující otázka, když je to prakticky to samé, může být hromosvod i uzemnění potenciálů připojeno ke stejnému zemnícímu pásku ?
V principu ano a proto máte v v ČSN 33200-5-54 napsaná pravidla pro uzemnění bez hromosvodu s poznámkou, že v případě objektu s LPS platí další podmínky uvedené v řadě norem ČSN EN 62305.
Vlado Konrád:
Citace: Jan Hájek 22.03.2022, 10:51
Jiná situace nastane v případě vyšších zkratových proudů, kdy naopak potřeba na velmi kvalitně a masivně provedené uzemnění je vyšší, než v případě blesku. To se týká i pospojování, protože pokud by zkratový proud vedl přes špatně propojené armování, mohlo by to dům dost rozebrat.
Tak tohoto by som sa vôbec neobával
Jan Hájek:
Citace: Vlado Konrád 23.03.2022, 09:10
Tak tohoto by som sa vôbec neobával
Když si myslím, že je něco málo pravděpodobné, optám se Google a pokud mi nabídne více stránek, tak se mýlím.
reinforced concrete damaged by lightning
Naučila mne tato diskuse, kdy to taky vypadalo, že májku trefí blesk jen zcela výjimečně:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,45376.msg356572.html#msg356572
Vlado Konrád:
Citace: Jan Hájek 22.03.2022, 10:51
Jiná situace nastane v případě vyšších zkratových proudů, kdy naopak potřeba na velmi kvalitně a masivně provedené uzemnění je vyšší, než v případě blesku. To se týká i pospojování, protože pokud by zkratový proud vedl přes špatně propojené armování, mohlo by to dům dost rozebrat.
Nepýtal som na bleskový prúd ale na vami opakovane uvádzaný skratový prúd. Lebo toto mi nie je jasné. Aký veľký skratový prúd potečie uzemnením a prečo a čo musí byť splnené aby tiekol a ako môže rozobrať dom?
Milan Hudec:
No, spíše než zkratový bych použil výraz poruchový....
Např.50kA tekoucí z fáze do rozsáhlého systému uzemnění přes nekvalitní spoje po dobu až 5s dokáže zahýbat s velkou hmotou...
Velice neodborný příměr:
U svařování "hloupých" 100A vytvoří "sílu" dejme tomu 1kg, to znamená pro výše uvedené 0,5 Tuny po dobu několika sekund.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana