Jaký je rozdíl mezi uzemněním pro hromosvod a uzemněním lišty napěť. potenciálů?

(1/3) > >>

Rudolf Náprstek:

I když jsem něco přečetl, stejně to nechápu :-)
Pro odborníky je to úplně primitivní, ale mě se z toho motá hlava.

Jaký je praktický rozdíl mezi uzemněním hromosvodu, kdy zakončení je v podobě nějakého pásku v základech a/nebo zemnících tyčích. No a lišta potenciálového vyrovnání, jestli to chápu správně, když není v domě plyn a voda v trubkách, tak se taky připojuje na zemnící pásek a tyče.
Nebo je v něčem rozdíl který nevidím ?

Milan Hudec:
Rozdíl je v potřebné preciznosti.
Zatímco u svodu hromosvodu bude část proudu rozptýlena již v prvním kontaktu se zeminou, tak vyrovnání potřebuje pracizní pospojení až do zemniče.
Pokud to podám poněkud hulvátsky, tak u svodu nám bude bez problému lavírovat Ohm, u pospojení jeho desetina.

Jan Hájek:
Liší se i požadavky na plochu uzemnění, kdy pro co nejlepší rozptyl bleskového proudu je potřeba velká plocha a v případě pospojení zas tak moc ne.
Jiná situace nastane v případě vyšších zkratových proudů, kdy naopak potřeba na velmi kvalitně  a masivně provedené uzemnění je vyšší, než v případě blesku. To se týká i pospojování, protože pokud by zkratový proud vedl přes špatně propojené armování, mohlo by to dům dost rozebrat.
Více najdete třeba zde:
eDEHN#43: Faradayova klec snadno a rychle
https://elektrika.cz/data/clanky/edehn-43-faradayova-klec-snadno-a-rychle

Vlado Konrád:
Už som sa vás pýtal minule v inom vlákne na ten skratový prúd cez  uzemnenie. Viete to rozvinúť?

Rudolf Náprstek:
Super, díky, takhle jsem to přesně potřeboval vysvětlit. Takže když to megalaicky shrnu, tak je to ve výsledku to samé, jen blesk si cestu najde a pro vyrovnání potenciálů to musí být extra pečlivě vodivě pospojované.

A ještě doplňující otázka, když je to prakticky to samé, může být hromosvod i uzemnění potenciálů připojeno ke stejnému zemnícímu pásku ? Nebo musí mít hromosvod svůj zemnící pásek a uzemnění potenciálů taky svůj ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana