Kdo je odpovědný za škodu, revizní technik nebo projektant?
Tomáš Žabka:
Je mi jasné, že kabel snese mnohem víc, ale aspoň v dokumentaci by to mělo odpovídat normě. Když projektuji "velký" vývod pro rozvaděč standardně dávám stavitelné jištění (termomag), kabel navrhují někde na střed hodnoty nastavení jističe (když vyjde vše ostatní) do rozvaděče dávám na vstup jen vypínač z hodnotou o něco větší než hodnota jištění. Už se mi to několikrát vyplatilo.
Na začátku každého projektu všichni říkají "1600 trafo bude i z rezervou" na konci konci je to "2500" s rámem na ventilátory. To ale určitě znáte taky.
Jak píše kolega o pár příspěvků výše určitě by bylo vhodné aspoň samostatné jištění kabelů.
Vlado Konrád:
Citace: Tomáš Žabka 11.03.2022, 04:59
Je mi jasné, že kabel snese mnohem víc, ale aspoň v dokumentaci by to mělo odpovídat normě.
V čom to norme neodpovedá?
Vždy sa treba riadiť záťažou. Keďže autor príspevku uviedol 3x1AYKY 3x240+120, Záťaž bude symetrická a bez harmonických a potom je Imax kábla 360A a je jedno čo je v norme napísané, ak túto hodnotu uvádza výrobca a je za jej dodržanie zodpovedný. Nie je dôvod na predimenzovani e siete . Dosť to lezie aj do peňazí. Inak tie tri káble majú dostatočnú rezervu.
Ak bude záťaž s výskytom tretích harmonických a bude použitý kábel 3x1AYKY 4x240 s Imax 250A aj tak bude vyhovovať.
O tento prípad ale neide
Tomáš Žabka:
Už jsem nechtěl reagovat, ale nedalo mi to. Tazatel píše:
"Příklad: paralelní kabel 2x AYKY 3x240+120 jištěn na začátku pojistkou 3x630A gG."
Norma uvádí pro uložení "D" (v zemi bez ochranné trubky) povolené zatížení pro 3 žíly, hliník 240, v PVC, 250A. Tedy dva kabely jsou 500A bez koeficientů, kabely jsou odjištěné 630A pojistkou. Nevím zda špatně počítám, ale vidím rozdíl 130A v neprospěch kabelů.
Pokud by byly tři, tak je to v pořádku, ale tazatel uvádi dva.
Jak už psal kolega "rozvodák" praktici ví, že to ty kabely dají. Ale já jako projektant jedu podle "papíru", tak aspoň na tom papíru mi ty čísla musí sedět.
Vlado Konrád:
Paralelné káble sú tri, nie dva, viď schéma. Dva sú odistené 630A a jeden 315A Výrobca udáva zaťaženie troch žíl v zemi 364A. Teda zväzok 1089A . Nadprúdová spúšť je nastavená na 750A . Viac nepotečie. Ak výrobca povie, že zaťažiteľnosť je 364, máme počítať s 250A? To naozaj musíme využiť kapacitu kábla len na 68% ? Mne by sa výrazné predimenzovani e a predraženie ako investorovi nie moc páčilo.
Z hľadiska zaťažiteľnosti by stačila aj 3x1 AYKY 4x150, z hľadiska skratovej odolnosti zrejme nie a preto je tam 240mm2. Za mňa je to správne
Praktici neskúšajú čo to dá, ale riadia sa katalógovými údajmi výrobcu. Len on je oprávnený uviesť čo jeho výrobok znesie. Snáď si nemyslíte, že kolega "Rozvoďák" len tak vrazí poistky do RIS bez overenia, či to vedenie vydrží
Nepresviedčam . Konštatujem
Miroš Jan:
Asi jsem poránu nějakej natvrdlej. :(
Ten jistič je na konci vedení, nebo na začátku vedení?
Pojistky jsou na konci vedení, nebo na začátku vedení?
Na tom nákresu, je to špatně čitelné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana