Kdo je odpovědný za škodu, revizní technik nebo projektant?
Vlado Konrád:
Na vzduchu
Tomáš Žabka:
No nevím jak u vás na Slovensku, ale říkat o normové hodnotě, že má chybu bych si nedovolil, obzvlášť pokud pod údaji z Prakabu je dole napsáno "Technické změny vyhrazeny. Číselné údaje jsou bez záruky"
V případě, že dojde k materiálním škodám nebo ke ztrátám na životech a případ půjde k soudu, jsem zvědav, jak budete vysvětlovat, proč vaše údaje o dovoleném zatížení kabelu jsou kvalifikovaněj ší než normové hodnoty.
Vlado Konrád:
Si robíte ťažkú srandu. 1A/mm2 zvládne konopný motúz namočený v slanej vode. Návod výrobcu a parametre výrobcu sú ďaleko nad mnormou. To že tam niekto napísal písmená vycucané z prstu nič neznamená. Pri tejto normovanej prúdovej zaťažiteľnosti nepostavíte ani latrínu. Výrobca ručí za parametre výrobku, nie nejaká norma odtrhnutá od reality. Trvám na na tom, že projektant to má správne s dôslekami v predchádzajúco m príspevku
Rozvodak:
Citace: Tomáš Žabka 10.03.2022, 16:33
No nevím jak u vás na Slovensku, ale říkat o normové hodnotě, že má chybu bych si nedovolil, obzvlášť pokud pod údaji z Prakabu je dole napsáno "Technické změny vyhrazeny. Číselné údaje jsou bez záruky"
V případě, že dojde k materiálním škodám nebo ke ztrátám na životech a případ půjde k soudu, jsem zvědav, jak budete vysvětlovat, proč vaše údaje o dovoleném zatížení kabelu jsou kvalifikovaněj ší než normové hodnoty.
Koukněte někdy co je za pojistky v DTS... 240 hlína v zemi se běžně jistí 350A...
Jirka Dobrovolný:
Citace: Tomáš Žabka 10.03.2022, 16:33
Dokázat správnost řešení nemusí být vyloučeno. Norma připouští dva (resp. čtyři) přístupy.
Přístup podle čl. 523.2 a tedy volbou z tabulky A.52.3 za použití korekčních součinitelů, nebo
přístupem podle 523.3 na základě dalších tří různých variant postupu.
Tedy pokud dostatečně prokáže, že správně postupoval podle 523.3, nemusí být v souladu s tabulkami. Tam spočívá kámen úrazu. Musí buď prokázat výpočtem podle IEC 60287 nebo jiným uznávaným výpočtem a nebo zkouškou (a zkouška tu může být již provedena výrobcem, to nevíme), že kabeláž námáhání vyhoví. No a jestli to ukecá, to můžeme leda tipovat.
Každopádně kdybych to měl navrhovat já, snažil bych se protlačit samostatné jištění kabelů. Kdo ví, co se kde po cestě může stát.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana