Jaký zvolit jistič po zaspojkování kabelu?

<< < (2/9) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Marek Kurzepa  28.02.2022, 09:42

Je nějaká hodnota odporu, který bych měl být schopen změřit, aby se spoj považoval za kvalitní? 

Vo vašom prípade prechodový odpor spoja nesmie byť väčší ako je odpor 1m vodiča CY2,5ky...

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  28.02.2022, 14:21

Pomocí revizního přístroje změřit vnitřní odpor vedení za začátku a na konci opravovaného kabelu.  Z  naměřené hodnoty se dá při troše zkušeností odvodit, zda je spoj dobrý. Naměřené hodnoty budou velmi nízké, záleží také na vlastnostech, zaručeném měřícím rozsahu a deklarované chybě přístroje. Tudíž je to jen orientační měření.

Dalo by se vymyslet i mnoho dalších způsobů kontroly, je to však otázka vybavení přístroji, které nejsou levné. Dalo by se kontrolovat místo spoje termokamerou, nakolik se bude oteplovat v porovnání proti celistvému kabelu v případě zatížení spotřebičem s vyšším příkonem - např. el. kamínka 2kW.

P.S. Celou dobu, co píši tuto odpověď, tak si říkám, zda ji mám dopsat nebo smazat, abych nebyl zdrojem informací, pomocí kterých by si někdo mohl ublížit. Proto přidám takový osobní dotaz: Vy jste elektrotechnik nebo zodpovědný kutil?

Při měření odporu bude obrovská poměrová chybová nejistota na straně připojení šnůr k měřenému místu.
Coby relevantní způsob vidím jedině jak uvádíte ono zatížení spoje a sjetí termokamerou.

inkayacu:
Citace: Václav Třetí  28.02.2022, 14:21

Pomocí revizního přístroje změřit vnitřní odpor vedení za začátku a na konci opravovaného kabelu.  Z  naměřené hodnoty se dá při troše zkušeností odvodit, zda je spoj dobrý. Naměřené hodnoty budou velmi nízké, záleží také na vlastnostech, zaručeném měřícím rozsahu a deklarované chybě přístroje. Tudíž je to jen orientační měření.

Dalo by se vymyslet i mnoho dalších způsobů kontroly, je to však otázka vybavení přístroji, které nejsou levné. Dalo by se kontrolovat místo spoje termokamerou, nakolik se bude oteplovat v porovnání proti celistvému kabelu v případě zatížení spotřebičem s vyšším příkonem - např. el. kamínka 2kW.

P.S. Celou dobu, co píši tuto odpověď, tak si říkám, zda ji mám dopsat nebo smazat, abych nebyl zdrojem informací, pomocí kterých by si někdo mohl ublížit. Proto přidám takový osobní dotaz: Vy jste elektrotechnik nebo zodpovědný kutil?

Jsem elektrotechnik a zodpovdný kutil . 2v1  ;)
Z měřní odporu jsem skládal maturitní zkoušku. Tak snad si poradím i s měřením malých odporů. Anebo využiju druhou možnost. Půjčím termokameru (stejně jsem chtěl kvůli radiátorům a zateplení)  a  obvod zatížím 3kW a uvidím.

Miroš Jan:
Takže jistič B16/1 tam byl i předtou opravou že. :)

Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec  01.03.2022, 08:57

Při měření odporu bude obrovská poměrová chybová nejistota na straně připojení šňůr k měřenému místu.

To bychom museli rezignovat na měření vnitřního odporu sítě při revizích a návrzích rozvodů a jejich jištění.

Jak jsem již napsal původně, s chybou se počítá, ovšem při správném postupu a při měření stejným přístrojem bude pro zkušeného technika informace pro posouzení kvality napojení dostatečná.

On by se dal použít způsob používaný v dobách dávnějších. Změřit u obou vodičů úbytek napětí při velkém zatížení pomocí voltmetru s dlouhými měřícími šňůrami a hodnotu porovnat. Pokud by byl spoj nedostatečný, tak by se určitě neprojevila chyba v obou vodičích stejně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana