Je možné se dotknout za daných podmínek holou rukou živé části zařízení vn 22kV?

<< < (2/3) > >>

Karel Konopka:
Velice vám všem  (poklona)  za objasnění těch specifik vn. :)

U spousty spolupracovník ů z řad elektrikářů se kterými jsem kdy pracoval, jsem totiž při otázkách na věci a děje, které mě zajímaly, pochopil, že když jim někdo řekl, že to nejde, nesmí se apd.,  tak oni to přijmou bez přemýšlení, proč nebo z jakých důvodů. Prostě někdo to řekl a hotovo. A tedy vysvětlení pro mě=nula. Ta opravdová podstatná fyzika jim uniká. A pak z toho plynou zážitky, kdy se "elektrikář" s 20 letou praxí bojí opravit zásuvku nebo vypínač pod napětím, protože neví co může a co ne. Sám samozřejmě také raději pracuji na vypnutých obvodech, ale v průmyslu to hold někdy nejde.

Film o údržbě jsem viděl několikrát a je to nádherné. Stále obdivuju, co člověk může dělat, pokud zná souvislosti.

Ještě jednou tedy  (poklona)  za informace.
K.K.

Miroš Jan:
Citace: Zdeněk Friedrich  23.02.2022, 23:09

U trakčáků na 25 kV je to už mnoho desetiletí běžná praxe, pracovat na odizolované plošině pod napětím.

To samé, platí u trakce 3 kV DC.
Akorát si už nbepamatuji, kdy jsem na DC trakci pracoval.
To je už hóóóóóódně dávno. ;)

Jirka Š. Svejkovský:
Je to "práce pod napětím". Lze a dělá se to. Na venkovním vedení vvn na izolované plošině.

Co se týče vn 22kV (nebo 6 kV, 35 kV) se to opravdu nedělá. Možná na venkovním vedení.

Rukavice jsou poslední záchrana. Problém je v tom, že u menších napětí jsou fáze celkem blízko u sebe a strčit tam (i izolovanou) ruku riskuju natažení oblouku mezi fázemi.

Nejvíc vážných úrazů nejsou průchodem proudu, ale popáleniny.

Vašek Petr:
Citace: Zdeněk Friedrich  23.02.2022, 23:09

U trakčáků na 25 kV je to už mnoho desetiletí běžná praxe, pracovat na odizolované plošině pod napětím.

Co vím dle OTV, tak na 3000V (DC trakce) pod napětím na plošině lze (mimo vyznačená místa - červeně orámované jednou přeškrtnuté bílé kolečko),  ale na střídavé trakci (25kV) na plošině pod napětím nelze - je vnitřním předpisem zakázáno.

Peter Munka:
V literature o praci na vn su fotky, kde z plosiny menia izolatory na stlpe 22 kV pod napatim, len si prehodia izolacne rohoze cez konzolu. Krajne vodice este chapem, ale prostredny mi celkom jasny nie je. Plosina je vzdy pripojena na potencial fazy, na ktorej pracuju.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana