Proč mi tak často odchází filamentové žárovky?

(1/2) > >>

Matěj Čech:
Za poslední rok jsem na čtyřech lustrech vyměnil dohromady 20 filamentových žárovek (krokově stmívatelné i nestmívatelné)

Výrobce uvádí životnost x tisíc hodin ale opak je pravdou, má životnost je občas týden, občas měsíc atd.

V žárovce začne problikávat jedna led tyčinka a po pár sepnutí je žárovka v čudu.  (zle)

Každý lustr má vlastní jistič.

Kde může být problém? Jak identifikovat příčinu?

Jan Novákkkk:
O jakého výrobce žárovek se jedná? Nejsou to nějaké čínské no-name? Mám po domě asi 20 kusů filamentových osram a za 4 roky provozu jsem neměnil ani jednu. Pokud to nejsou nějaké levné žárovky z aliexpresu, asi bude potřeba mrknout, co máte doma v síti. Tipuji buď napěťové špičky, nebo trvalé přepětí. Filamentové žárovky jsou na to náchylnější.

Jan Hájek:
Pozor, sice jako řešení může být nasazena přepěťovka, ale pokud nebude jasné, co problémy způsobuje, může pak odcházet sama.

Jan Novákkkk:
Pane Hájku, toto mě docela zajímá. Můžete to prosím ještě trochu rozvést?
Nevěděl jsem, že přepěťovku lze použít i proti trvalému přepětí. Myslel jsem, že má za cíl jen pochytit případnou špičku, která se v síti naindukuje např. při bouřce a že jediná cesta v boji s trvalým přepětím je reklamace u distributora.  ::)
Kolik toho tedy reálně taková ochrana (předpokládám, že se bavíme o posledním stupni) vydrží, než se zničí? V momentě trvalého přepětí přece začíná přepěťovkou téci proud a tudíž by na ní měl zůstávat ztrátový výkon (teplo).

Jan Hájek:
Citace: Jan Novákkkk  24.02.2022, 16:01

Pane Hájku, toto mě docela zajímá. Můžete to prosím ještě trochu rozvést?
Nevěděl jsem, že přepěťovku lze použít i proti trvalému přepětí.

To jste mne právě špatně pochopil, právě na toto upozorňuji. Za déletrvající přepětí považují již délku několika půlvln.
Pokud škodu způsobuje něco častého, bude SPD reagovat a podle velikosti vnitřního varistoru si s tím poradí krátce či déle, než bude poškozena.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana