Smí se dát podružný rozvaděč pro kuchyň do stoupačky za wc?

<< < (3/4) > >>

Jan Franěk:
Tak ještě jednou.

Citace: Jan Franěk  28.01.2022, 12:51

To že něco není například zakázané, neznamená že to je dobré.

Stále si stojím za tím, že
Citace: Jan Franěk  28.01.2022, 12:51

Domnívám se, že ač se vám to možná nyní nezdá, najdete v bytě (domě) několik mnohem vhodnějších míst pro rozvaděč.

mohu zde vypsat mnoho drobností které se mi na tom řešení nelíbí a vypsat mnoho nebezpečných scénářů (většinou spíš hypotetických),  ale nevložím konkrétní normu, která by to vysloveně zakazovala. (alespoň teĎ z hlavy mě nic nenapadá) Nicméně stále budu trvat na tom, že je to řešení nevhodné až špatné a že já bych to nechtěl, nenavrhnul a nerealizoval tímto způsobem. Raději bych šel k jinému zákazníkovi, protože bych pod tím nechtěl být v žádném případě podepsán.  Možná to nezní moc odborně, ale praxe mne naučila nedělat takové pí...y, protože se to brzo vrátí jako bumerang a za to řešení budu za blba já, i když není moje.

Václav Třetí:
Např. nastane  potřeba některý tam jistěný obvod rychle vypnout a bude obsazeno. Mnohdy rychlé odpojení zachrání život a nebo zabrání požáru.

Utkvělá představa tazatele asi nejde ovlivnit. Já vždy trvám, že před rozvaděčem má být volný prostor, nevidím úplně nutně těch 80x80cm, ale měl by si tam mít možnost běžný jedinec stoupnout a ovládací prvky spolehlivě používat. Též pro montáž a opravy to bude nevhodné. Já bych takové řešení nenavrhl a také bych se bránil ho i realisovat.

Ještě dodám, že stejně tak to nedoporučuji ve spíži, různých komorách na oblečení, úklidové nebo sporovtní potřeby.

Dále asi nemá cenu na toto téma debatovat, pokud náhodou nenajde někdo neprůstřelný argument normou.

Peter Lovacký:
V princípe noriem nič nebráni tomu aby bol podružný rozvádzač hoc aj v každej miestnosti,...šak v EI ide o bezpečnosť, a nie o súťaž dizajnérov..
Jak píšem, vy vymýšľate,..a v konečnom dôsledku rozhodne zodpovedná osoba..
Tu sa tak max. dozviete rôzne riziká z osobných skúseností debatujúcich,..bez toho, aby to u vás vôbec videli,..
No keď si osobu zodpovednú za bezpečný návrh ukecáte na bezpečný neštandard,...?
Potom... váš byt - vaša spokojnosť...

Jiří Kantner:
Taková malá odbočka.
1. Kuchyně je z hlediska používaných elektrických spotřebičů a prostředí  nejvíce exponované místo v domě. Takové umístění podružného rozvaděče  pro nejdůležitější část instalce v domě vám nikdo soudný nedoporučí.
2. Pro elektrický sporák byl dříve vyžadovaný vypínač v dosahu obsluhy tzv. sporáková kombinace.  Její absence  se  dnes stává běžným jevem. Nicméně varné desky a trouby plné elektroniky se občas mohou dostat do stavu kdy je potřeba reset. Potom přijde sporáková kombinace nebo dobře přístupný rozvaděč vhod.
Je to jeden jeden z mnoha drobných případů, kdy tohle umístění není zcela vhodné. Další argumenty od kolegů už zazněly.  Nikdo vás tu nechce šikanovat abyste něco striktě musel. Pouze lidé co mají značnou praxi vám říkají že váš nápad není dobrý.

Petr Liskar:
Toto vlakno navrhuji uzamčít a očistit od hnoje, vše již bylo zodpovězeno.

Citace: Peter Lovacký  28.01.2022, 13:48

No keď si osobu zodpovednú za bezpečný návrh ukecáte na bezpečný neštandard,...?

Odpověď: O "bezpečný nestandard" tu nejde ani smykem a takové ukecání je akorát k Vaší škodě. Umístění rozvaděče tohoto typu posuzuje revizní technik při výchozí revizi. Jak se k posouzení takového případu příčetný revizní technik postaví, bylo již v předchozích příspěvcích naznačeno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana