Proč mám na vypínači dva vodiče L?
Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří Schwarz 26.01.2022, 20:51
Už i ty 3 modré N vodiče napovídají jak jsou rozvody provedeny, že okruh pokračuje k dalšímu světlu (vypínači)
Dnes celkem standardní provedení aby zeď pod stropem nehyzdily krabičky (víčka)
Jen bych doplnil, že pokud krabice pod stropem není vidět, tak neznamená že tam skutečně není. Občas se zapojení podaří objasnit až po nalezení skryté krabice. Někdo je schovává pod omítku cíleně, někteří zedníci tak činí ze své vlastní (z)vůle. Mě třeba zedníci zaházeli i jednu novou krabici pro zásuvku, která byla připojená jen husím krkem, mysleli si, že je to nějaký pozůstatek, když v ní neviděli kabel...naštěs tí jsem si toho všiml a stihl vyšprtat dřív, než stěrkovací omítka ztvrdla.
Pro tazatele, laika, jedno upozornění. Kromě toho, že neelektrikář nemá (nesmí) do instalace zasahovat, tak zdůrazňuji, že elektřina může zabít (i když máte chránič), takže není nikdy dobré spoléhat jen na nějaký předpoklad podle to co vidím a co si myslím. Nevíte, kdo instalaci zapojoval, zda nepřehodil barvy vodičů, co kde ukryl atd. Krom toho existuji závady, nebo stavy, zejména při přerušení vodičů, které umí přivést 230V na "modrý" N a a i na žlutozelený PE. Poškozené izolace. Někdo vám v dobré víře zapne jistič na okruhu kde provádíte úpravy.... Takže respekt a opatrnost je nutnost.
Zdeněk Pikhart:
Citace: Milan Hudec 27.01.2022, 11:19
Kolik A takový propoj vydrží dle výrobce?
Dejme tomu okruh bude jištěn 13A a k poslednímu vypínači budu chtít přidat zásuvku?
Maximální povolené jištění je 10 A, protože přístroje jsou na 10A!
To že se světla smí jistit silnějším jističem je trochu jiná kategorie a do bytu nepatří.
Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Pikhart 27.01.2022, 16:58
Maximální povolené jištění je 10 A, protože přístroje jsou na 10A!
To že se světla smí jistit silnějším jističem je trochu jiná kategorie a do bytu nepatří.
10A je AC1 zatížitelnost kontaktu....?
Zdeněk Pikhart:
Citace: Milan Hudec 27.01.2022, 17:26
https://www.ielektra.cz/vypinac-abb-c-1-pristroj-3559-a01345-spinace-jednopoloveho
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 27.01.2022, 17:26
A ty o tom pochybuješ, když je to na většině vypínačů jasně vytištěno? Když jsou zde "průchozí" svorky, tedy určené pro dva vodiče a i výrobce počítá s tím průchozím zapojováním? Já si to nedovolím u žádného slušného výrobce. Nepíši záměrně o BAU... sračkách.
A pokud chceš mít jistotu, použij BERKER vypínače. Hned máš 16A vypínač s kvalitním kontaktem, který si dlouhodobě poradí i s LED víceramenným lustrem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana