Jak vypadal vodič CYR?

<< < (3/4) > >>

Jiří Kantner:
Citace: Kamil Novák  28.01.2022, 19:13

Ta vidlice je tam proto, že si majitel jedné půjčovny lyží (původním vzděláním elektrikář  :( ) takto vyrobil prodlužovací šňůru, kterou vede pod kobercem.
Přes který projde denně (v zimní sezóně) možná i několik desítek lidí v lyžácích...  ;D

Přesto, že je to prasárna tak nutno dodat, že běžný kulatý vodič by takovou zátěž asi nedal. a sem tam by někdo o tu bouli na koberci  asi i zakopl. Existují řešení nouzová, blbá a ještě blbější. Tohle je prostě nouzovka která místo několika dní přetrvala asi roky.
Spíš by mě zajímalo, jak ten vodič vypadal po několika letech takovéhoto používání. :D

Václav Třetí:
Boty na sjezd jsou tvrdé plastové s hranami jak štípačky, takže kabel musí být poškozený i přes koberec. Kulatý by se mezi žilami s velkou pravděpodobnos tí prošlapal a zkratoval. Měď vydrží hodně mechanického namáhání, ovšem ta izolace byla tloušťkou jak igelitový pytlík - kabel nejen pamatuji, ale mám ho na ukázku kus uložený.

Když se na něj dívám, tak si říkám, že je štěstí, že se nic nestalo. Prošlapaná izolace na fázové žíle a zvlhlý koberec by mohl být nebezpečný začátek úrazu, ještě že ty boty dobře izolují. Horší by to bylo s botami na běžky. A o případném narušení vodiče, kdy by to mohlo vlivem zatížení pod kobercem začít jiskřit a přitom jistič nevypne - to je slušný začátek požáru.

Co na takové prodlužovačce bylo zapojené?

Jan Franěk:
Ještě je potřeba si uvědomit, že tento kabel byl určený do tenkovrstvých omítek a jeho uložení pod zatěžovaný koberec je v rozporu s jeho určením a je tedy silným bezpečnostním rizikem. Nejen z hlediska jeho funkčnosti, ale především bezpečnosti. Jedná se nejen o mechanické zatěžování, ale i vlhkost a dost možná i nějaké soli.
Přitom je celá řada přechodových lišt, kde se poměrně bezpečně nechají kabely protáhnout i ve  velmi frekventovaném místě.

Václav Třetí:
Po pravdě řečeno, ani v té omítce se mi nelíbí, o všech dalších použitích už netřeba vůlbec uvažovat. Jak jsem již psal, býval to zejména kutilský materiál, stejně tak jako v tomto případě. Dobrý elektrikář vždy hledal možnost, jak použít alespoň CYKYLs.

Kamil Novák:
Citace: Václav Třetí  31.01.2022, 11:40

Co na takové prodlužovačce bylo zapojené?  

Něco jako "servisní ponk",   kde se napojují žehličky (na voskování skluznic),   vrtačka, speciální (tepelná) pistole na nanášení teflonu ... Příkon v součtu rozhodně převyšující 3,6 kW.  >:D

Podobných "vychytávek" je v tom objektu víc. Majitel asi ve svých "elektrikářskýc h" dobách pracoval někde, kde byla hóóódně využívána dvojlinka (CYH),  protože kde to šlo, tak tam ji použil.
Takže v tomto případě (CYR 3x1,5) je to vlastně úspěch.  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana