Lze zapojit jistič char.C za jistič char.B?
Jirka Š. Svejkovský:
Charakteristik y zkratových spouští se nepřekrývají, takže selektivitu dodržet lze.
C6A: 30 - 60A
B25A: 75 - 125A
Při zkratu nad 75A už hodnota zasahuje do zkratovek obou jističů a nelze určit, který vyletí dřív. Což bude případ jakéhokoliv tvrdého zkratu. Stejný problém ale máme u domovní instalace B25/B16 - jističe opět losují už od 75A. Charakteristik y se navíc překrývají, takže na nějakou selektivitu můžeme zapomenout.
Řadit jistič C za jistič B samozřejmě lze, ve vašem případě je to dokonce správné řešení.
Miroš Jan:
Citace: Zdeněk Dančák 18.01.2022, 12:18
Protože se nedá zajistit, že 6B se vypne tak rychle, že stihne oříznout špičku proudu pro ty větší hodnoty jističů, proto začnou reagovat už i ty vetší jističe. Neděje se to při každém zkratu ale nedá se to vyloučit i při správně zvolené selektivitě. Navíc nadřazený jistič už může být zatížen i jiným obvodem, který jeho chování ovlivňuje
Tos ale nemyslel vážně, že ten jistič omezí zkratový proud. Tyto malé jističe nedokážou omezit zkratový proud ani náhodou.
Jediný jistící prvek, který dokáže omezit velikost zkratového proudu, je pojistka. Například válcová pojistka velikosti PV10. :)
Jiří Schwarz:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.01.2022, 12:59
... takže selektivitu dodržet lze.
...
To zní na pohled tak optimisticky.. .
Jenže v reálném světě budeme uměle zvyšovat impedanci, pokud je příliš nízká? Nezaznamenal jsem že by nějaký výrobce nabízel komponenty pro takové řešení
(jednou jsem zval měřák, kalkulačku,... - RTO16 má poněkud malou indukčnost :D )
Miroš Jan:
Jiří, co takhle vřadi do obvodu, rázovou oddělovací tlumivku, od výrobce svodičů?
Zdeněk Dančák:
Citace: Miroš Jan 19.01.2022, 10:08
Tos ale nemyslel vážně, že ten jistič omezí zkratový proud....
Nemyslel a ani jsem to tam taky nepsal. Právě jsem upozorňoval, že někteří žijí v omylu a myslí si, že přes třeba 6C neprojde nikdy vyšší proud než 6x10=60A a tak to není... rychlá spoušť je elektromechani cký prvek, který je na to pomalý.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana